21 січня: це цікаво знати

21 січня: це цікаво знати

У літописців є найстрашніша зброя – замовчування.
Павло Загребельний

За церковним календарем 21 січня вшановують преподобних Георгія Хозевіта, Еміліана — сповідника, Григорія-чудотворця Печерського, Григорія-затворника Печерського, священномученика Ісидора та преподобних Паїсія Углицького та Іллю Єгипетського.

У народі 21-ше січня називається днем Опанаса, Пів–Івана, або останнім Різдвяним днем. Його святкують переважно жінки, бо кажуть, що “Пів-Івана полоще ложки”. Цей день ще називали “виряджанням” або “проганянням свят”.

Якщо 21 січня вітер був зі сходу, літо мало бути холодним і дощовим, а з півдня – спекотним і грозовим...

Іменинники 21 січня:
Григорій, Євген, Василина, Домна, Юліан, Сидір, Антон, Агнеса

Події 21 січня:

1919 — відбулися Закарпатські всенародні збори, де ухвалили рішення щодо возз'єднанні Закарпаття з Україною
1978 — Олекса Гірник вчинив самоспалення біля могили Шевченка на знак протесту проти русифікації

21 січня святкують:

Міжнародний день обіймів

Чи знаєте ви, що:

Міжнародний день обіймів — одне із найбільш незвичайних свят, яке відзначають у світі. Згідно з традицією, в цей день стиснути у дружніх обіймах можна навіть незнайомих людей.

Свято з'явилося в 70-х роках XX століття в студентському середовищі західноєвропейської молоді. Саме в цей день хлопці й дівчата обнімали один одного без усякого інтимного підґрунтя.

На думку вчених, одне додаткове обіймання тривалістю 20 секунд допомагає людині почувати себе більш щасливою, а діти, яких обнімають щодня, розвиваються швидше своїх однолітків.

Існують й інші наукові обґрунтування корисності обіймів: дружелюбні дотики підвищують імунітет, стимулюють центральну нервову систему, підвищують рівень гемоглобіну в крові, а також іншого гормону – окситоцину, що викликає доброзичливу прихильність до інших людей.

Вірджинія Сатир, всесвітньо відомий американський психолог дослідила: «Нам потрібно до чотирьох обіймів в день для виживання. Нам потрібно до восьми обіймів у день для підтримки. Нам потрібно до дванадцяти обіймів у день для росту»

Обійми набагато корисніше, ніж може здатися на перший погляд. Вони сприяють нормалізації як фізичного, так і психічного стану людини.

У клінічній психології існує навіть цілий розділ, присвячений цьому питанню. Учені й психологи, провівши ряд досліджень, з'ясували:

  • У процесі обіймів в організмі виділяється більше ендорфінів – речовин, які знімають біль і викликають почуття ейфорії. У зв'язку з цим, обійми також стимулюють імунну систему людини.
  • Діти, яких багато обіймали батьки, мають краще здоров'я й більш стійку психіку. Нестача обіймів може призвести до того, що дитина виросте емоційно холодною, нездатною любити.
  • Суспільства, де люди схильні до прояву емоцій, у тому числі й до обіймів, більш дружелюбні й терпимі.
  • Обійми допомагають людині відчути себе захищеним, улюбленим, необхідним, знижують тривожність.
  • Вони приносять психологічне й фізичне задоволення.

Уже підраховано: найбільш щедрі на цей дружній жест – європейці, а найбільш скупі – англійці й американці. У той час, як європейці торкаються один одного при зустрічі, в середньому, 100 разів за годину, американці – усього лише 2 або 3 рази.