"22 листопада 1801 року народилася цікавенна особистість - Володимир Даль" - Павло Бондаренко

"22 листопада 1801 року народилася цікавенна особистість - Володимир Даль" - Павло Бондаренко

Український письменник і лексограф німецько-данського походження. Товариш Т. Г. Шевченка, член знаменитого Товариства мочеморд, друг Євгена Гребінки. Якщо ви не знали - саме Даль є автором казки "Курочка Ряба". Але в історії Володимир Даль залишився передусім завдяки авторству словника, на створення якого поклав понад 53 роки.

І от що цікаво. Це зараз той словник завдяки старанням московської пропаганди та імперської цензури називається "Толковый словарь живого великорусского языка". Але у першому виданні назва була дещо іншою: "Толковый словарь великоруского наречия руского языка". Правда, цікаво?

Ще цікавіше те, що "руским" (саме так - Даль писав це слово з однією літерою "с") языком Даль вважав українську мову, а "великорускую", тобто російську - призвідною від неї. Слово вченому:

"Вы, кажется, первые замѣтили сходство сѣвернаго великорусскаго нарѣчія или говора съ южнымъ, новгородскаго съ кіевскимъ. Это потому, что на югѣ сидѣли славянѣ, а во - всей Великоруссіи чухны разныхъ помолѣній; затѣмъ Кіевъ сдѣлалъ выселокъ въ Новгородъ - промежутокъ постепенно обрусѣлъ, бѣлоруссы вдвинулись пѣшкомъ до Москвы - обрусѣвшіе стали говорить нѣсколько иначе, а сѣверъ сохранилъ говоръ ближайшій къ южному, колыбели своей..." (З листа М. Максимовичу, 1848).

Ще раз: Володимир Даль вважав російську мову похідною від української. Більше того, сам же він, завдяки цьому своєму словнику й був одним з творців сучасної росіської мови, наближаючи її до української та білоруської разом з Жуковським, Пушкіним та іншими товаришами. Почалося все з Ломоносова, який колись вчився у Києві й почав переробляти мову москвинів на "руську".

Саме Ломоносова та його послідовників ще у 1778 році шпетив російський лінгвіст та літературний критик Федір Григорович Карін за те, що вони (увага!) "...спотворюють російську мову слов`янізмами".

Для довідки: 1957 року, у журналі "Питання мовознавства" №5 було, опублікувано матеріали дослідження російської мови, яке провів професор Макс Фасмер. За висновками знаменитого лінгвіста, 30% слів сучасної роської мови - українського походження, понад 50% - запозичення з інших мов і лише 1% - власне московських слів...