22 листопада: це цікаво знати

22 листопада: це цікаво знати

«Хто поверне в рабство ту країну,
Де стяг свободи затрепетав?»
Максим Рильський

У народі 22 листопада, вшановуючи Мотрону, підмічали: “Якщо Мотря на білім коні приїде, то гостру зиму привезе”.

За церковним календарем 22 листопада вшановують мучеників Онисифора і Порфирія, преподобну Мотрону і преподобну Феоктисту.

Іменинники 22 листопада:
Івани, Олександри, Порфирії, Мотрони і Антонії.

22 листопада народилися:

1801 – Володимир Даль (Козак Луганський), російський вчений, письменник. Прославився як автор «Тлумачного словника живої великоросійської мови».

Події 22 листопада:

1764 – Катерина ІІ ліквідувала гетьманство в Україні
1960 – запорізький завод «Комунар» випустив першу партію малолітражних легкових автомобілів «Запорожець»,
2004 – початок Помаранчевої революції.
2005 — указом Президента В.Ющенка в Україні 22 листопада проголошено Днем Свободи.
2010 — початок безстрокової акції протесту на Майдані Незалежності в Києві проти нового Податкового кодексу, написаного урядом Азарова, які підтримували акціями по всій Україні.

16 років тому, 22 листопада 2004 року, мітингом на Майдані Незалежності розпочалась Помаранчева революція.

16 років тому, у понеділок 22 листопада 2004 року, о дев’ятій годині ранку мітингом на Майдані Незалежності розпочалась Помаранчева революція – кампанія протестів, мітингів, пікетів, страйків та інших актів громадянської непокори в Україні, організована і проведена прихильниками Віктора Ющенка, основного кандидата від опозиції на президентських виборах у листопаді-грудні 2004 року, після оголошення Центральною виборчою комісією попередніх результатів, згідно з якими нібито переміг його суперник – Віктор Янукович. За п’ять хвилин до дев’ятої мітингувальники перекрили рух на Хрещатику і зайняли місце під майданівською сценою, яку спорудили напередодні. Більше з цього місця протягом доби вони не зійшли. Завершувався ранковий мітинг Ющенка уже 40-тисячним зібранням. Увечері на київський Майдан Незалежності прийшли майже 150-тисяч людей. І всі сто п’ятдесят тисяч скандували ім’я Ющенка. Вже наступного дня почали повсюдно з’являтися помаранчеві стрічки – символ тих революційних подій. Акції громадянської непокори набирали обертів і тривали до 26 грудня, коли у ході другого туру голосування стало відомо, що переміг Віктор Ющенко. Спроба прихильників Віктора Януковича опротестувати результати повторно проведеного другого туру виборів не принесла результатів, і ще до закінчення судового засідання Віктор Ющенко був офіційно визнаний обраним Президентом України. 23 січня 2005 року він склав присягу і заступив на посаду Президента. Але досить скоро ілюзії суспільства розвіялися. За п’ять років президенства Ющенка ставлення людей зміниться на протилежне, практично всі українці вважатимуть цей час – часом втрачених можливостей. А через дев’ять років громадяни України знову муситимуть виходити на площі та майдани, аби боронити незалежність власної держави й відстоювати засадничі права та свободи.

«Рідна країна»