23 грудня: це цікаво знати

23 грудня: це цікаво знати

«Перший сум здіймається над нами…
Перший сум…А може це зима?..»
Юрій Титов

У народі 23 грудня вшановували мученика Міну, якого на Русі вважали цілителем, який допомагає позбавитися від очних недуг.

Міна Красномовний постраждав за віру в Христа на початку IV століття разом з іншими християнами Євграфом і Єрмогеном. Відомо, що Мина був посланий з Афін в Олександрію імператором Максиміліаном. Йому було наказано придушити християнське повстання. Однак Міна не став цього робити, а, навпаки, почав проповідувати віру в Христа. Тоді його схопили і піддали суду, а потім – тортурам, в яких брав участь і особисто імператор. В результаті, імператор власноручно вбив Міну, а іншим мученикам Єрмогену і Євграфу велів відрубати голови. У переданні сказано, що Міна прославився своїм цілительським талантом і особливо часто допомагав людям, страждаючим очними недугами. Не дивно, що сьогодні Міна також вшановується як помічник в боротьбі з хворобами очей. Крім того, подейкували, що Міна прибирає з очей пелену, яка заважає відрізняти добро від зла і правду від брехні. Людина з пеленою на очах не може вести праведний спосіб життя, а Міна як раз і допомагав прозріти, не піддатися спокусам.

За церковним календарем 23 грудня вшановують мучеників Міну, Єрмогена та Євграфа; святого Іоасафа, єпископа Білгородського; мученика Гемела Пафлагонянина; преподобного Фому; блаженного Іоана та батьків його, блаженного Стефана і блаженну Ангеліну, правителів Сербських.

Іменинниками ж 23 грудня є:

Хома, Ангеліна, Євграф, Йосип і Степан.

23 грудня народились:

1878 – Степан Тимошенко – український вчений у галузі механіки. Автор відомої теорії балок. Автор фундаментальних праць з теорії опору матеріалів, теорії пружності та коливань. Один із організаторів і перших академіків Української академії наук. Основоположник школи прикладної механіки в США.

23 грудня відзначають:

  • Всесвітній день сноуборду.

Події 23 грудня:

1913 – відбувся перший політ літака Ігоря Сікорського «Ілля Муромець».

1963 – Папа Римський Павло VI підвищив статус Української греко-католицької церкви з рівня Митрополії до рівня Верховного Архієпископатства.

1992 – у Києві відбувся перший з’їзд педагогів України.

Чи знаєте ви, що:

В українських водоймах нещодавно з’явився американський «осетр», який насправді називається веслоніс. Його батьківщина – річка Північної Америки Місісіпі. Також він живе у невеличких річках, що впадають до Мексиканської затоки.

Вирішальним фактором появи цієї рибини в Україні стала її вага. «Американець» швидко набирає до 70 кілограмів. Окрім цього, веслоніс не потребує особливого догляду й фінансових витрат на харчування, бо їсть виключно планктон.

Його м’ясо має високі смакові якості, як власне і його чорна ікра. Нерест веслоноса відбувається у квітні – травні при температурі води 14–16 градусів тепла. Кількість ікринок чимала – від 82 до 269 тисяч. «Шлюбний» період у самців починається в 7 років, а у самок – в 13–14.

Якщо взяти до уваги, що акліматизацію цієї риби у нас почали лише кілька років тому, то ловля веслоносів справа недалекого, а все ж майбутнього.