24 години війні в Україні

24 години війні в Україні

СТРАТЕГІЯ

Міністерство оборони України офіційно повідомило, що Terran Orbital, супутниковий оператор зі США, передає знімки пересування російських сил біля кордонів України урядовцям у Києві.

За підсумками вчорашньої появи Путіна на олімпійському футбольному стадіоні в москві — щоб «офіційно відсвяткувати» приєднання Криму та привітати себе з успішною операцією в Україні… Нещастя моє: мало не поламав клавіатуру, доки це писав… Що ж, скажу тільки, що кремлівський дурень став на шлях перетворення росії на керовану мафією секту «красних чєловєчков».

Не дивно, що вже можна побачити написи «На Берлін» — на гвинтокрилах російських ПКС .

Раптом ви не зрозуміли, про що я: уявіть, що хтось пише «Москва або смерть» на одному з танків НАТО…

Хай там як… з огляду на ту… «появу»… і на те, що мене назвали «расистом» за критику Нью Делі через ідіотський вибір моменту для замовлення 12 додаткових Su-30MKI, водночас із плануванням (за інформацією Financial Times) схеми обміну рупії на рублі, щоб заплатити за ці літаки й за все пальне, яке Індія останнім часом купує в Москви… та ще на попередження Заходу щодо наслідків… ой-йой… хоч би не зʼїхати з глузду…

Оскільки в Україні зосталося вже менш як 80 боєздатних батальйонно-тактичних груп РФ, схоже, путін розпочав щось на зразок «прихованої мобілізації» — в окупованому Донбасі та в різних російських регіонах. Серед іншого, тепер ясно, чому так багато урядових літаків два дні тому вилетіли з москви у східному напрямку. Багато хто помилково вважав це за «евакуацію» уряду (якої можна сподіватися в разі неминучої ядерної війни): власне, згадані повітряні судна використали за прямим призначенням, як «транспорт». За кілька годин вони всі повернулися, мабуть, наповнені призовниками та резервістами.

Також прибувають або збираються на поля бою в Україні ассадівці та — щось новеньке — підрозділи невеличкої бригади Хезболли. Подейкують, близько тисячі ассадівських вояк та близько пʼятисот ліванських шиїтів із Корпусу вартових Ісламської революції вже в росії: цими другими здебільшого командують іранські офіцери. Якщо так піде далі, Бенету варто буде знову відвідати москву — тепер для того, щоб влаштувати евакуацію євреїв із росії…

…Не можу припинити думати про те, що це буде довга кривава війна, яка завершиться лише на полі бою та неминуче призведе до значних руйнувань на сході України та занепаду промисловості на її західних теренах…

ПОВІТРЯ

Українське Міністерство оборони заявило, що вчора Повітряні сили України збили 10 російських літаків та ракет, плюс армійські ППО збили ще два літальних об’єкти ворога.

Не бачив жодних підтверджень цій інформації (поки що), окрім точно збитого російського Мі-8

ЗАХІД, ПІВНІЧ, ПІВНІЧНИЙ СХІД

Львів зазнав удару принаймні 5-6 балістичних ракет — мабуть, «Іскандерів». Одну з них збили українською С-300, але 2-3 поцілили в авіаційно-ремонтний завод місцевого аеропорту, зруйновано два корпуси, в приміщеннях почалася пожежа. Повідомлення з білорусі вказують на те, що росіяни залучають нові транспортно-пускові установки для ракет «Точка»: вони мають малу дальність, але вищу точність, ніж «Іскандери». Певна річ, не тільки сумна коняка (лавров) подає цей удар як загрозу постачанню західної підтримки до України, але й багато західних медіа сприймають його так само. Насправді росіяни не мають змоги відстежувати та атакувати транспортні засоби — навіть поїзди, — що везуть боєприпаси з західних країн до Києва. Вони можуть завдавати ударів по мостах, залізничних коліях чи дорогах балістичними та крилатими ракетами, але не можуть відстежувати окремі вантажівки, наприклад.

У Миколаєві росіяни завдали удару крилатими ракетами по головній базі 79-ї окремої десантно-штурмової бригади, загинуло принаймні 40 українських військових. Я цього зовсім не розумію: досі українці успішно уникали таких повітряних ударів, розпорошуючи та приховуючи свої сили. Вся українська армія воює невеликими взводами з 15-20 вояків: по них дуже важко завдати удару горезвісними артилерійськими обстрілами. Відповідно, українська військова база мала бути порожня. Натомість уже друга важлива військова база зазнала удару і значних втрат…

Росіяни цілий день бомбардували житлові будівлі Києва, Чернігова, Сум і Харкова: загинули десятки цивільних [щодо Києва – інформація сумнівна]. Українці продовжують евакуацію цивільних з усіх міст… А «вишестоящі органи» заявляють, що застосували свою супер-пупер-турбо-надзвукову вундерваффе — ракету «Кинджал» (власне, балістичну ракету «Точка», випущену з модифікованого МіГ-31), щоб вразити (невідомий) підземний склад зброї в Україні…

За кілька попередніх днів остаточно зʼясовано кілька речей щодо ситуації на північному сході України. По-перше, 41-а загальновійськова армія росіян не змогла повністю оточити Чернігів. Вони не заблокували трасу E95 на півдні, а контролюють лише трасу М02/E101 — від кордону орієнтовно до Бобрика; проте українці увесь час утримують більшість населених пунктів та ключову дорогу між Черніговом та Ніжином, а також мають наземне сполучення між цими містами і Києвом. Крім того, поспішаючи до східних околиць Києва, 2-а танкова армія росіян не спромоглася захопити ні Ромни (на південь від Конотопа), ані Прилуки (далі на схід). Траса H07 із Києва до Сум проходить на північ від Прилук, росіяни її захопили, але місто досі під контролем українців.

Відповідно, більшість російських конвоїв забезпечення для 41-ї армії на півночі та 2-ї танкової на північному сході вимушені проходити біля численних українських гарнізонів, які постійно влаштовують засідки. Наприклад, вчора українці знищили цілу колону постачання неподалік від Тростянця.

Біля Харкова українська 92-а механізована бригада продовжує активну оборону — за минулі два дні проведено чимало атак на південний фланг 1-ї танкової армії, звільнено села Безруки та Дергачі, тобто росіян відкинуто ще на 10-15 км від міста.

Варто звернути увагу на появу біля Ізюма (на південному сході від Харкова) батальйонної групи 47-ї танкової дивізії, резервного підрозділу 1-ї танкової армії росіян. Очевидно, її задіяли, щоб замінити чи посилити пошарпану батальйонну групу 26-го танкового полку, або, можливо, командування 6-ї загальновійськової армії отримало наказ захопити Барвінкове і рухатися аж до Дніпра?

СХІД

Росіяни постійно обстрілюють Сєвєродонецьк: за п’ять кілометрів на північ від міста йде жорстока битва за Рубіжне. Його північні та західні райони захоплені підрозділами російської 3-Ї мотострілецької дивізії, яка намагається просунутися на південь, щоб відрізати містечко від Сєвєродонецька.

Маріуполь…

Радник адміністрації Президента України Арестович зазначив, що військовими засобами зняти блокаду Маріуполя наразі неможливо. З його слів, найближчі підрозділи української армії зараз перебувають за 100-120-150 км.: з цього роблю висновок, що 54-а механізована та 56-а мотострілецька й ще якісь невідомі мені бригади ЗСУ відступили на північ приблизно до лінії Гуляй-Поле - Велика Новосілка і далі до Маріїнки [раніше автор писав, що вони мають так зробити, як не хочуть потрапити в оточення - переклад.]. Аркстович додав, що спроби надати допомогу Маріуполю з повітря зазнали невдачі, оскільки українські сили не мають змоги подолати панування російських ВКС в цьому регіоні.

Всередині обложеного Маріуполя… підрозділи рятувальників усе ще намагаються визволяти людей з-під завалів Драматичного театру. Їх роботу постійно переривають бомбардування та обстріли.

В самому Маріуполі точаться бої за центральну частину міста. «А от і трохи новин»: 8-а армія РФ учора втратила свого командувача генерал-лейтенанта Андєя Мордвічьова, російські 810-а бригада морської піхоти, 150-а мотострілецька дивізія та частини сепаратистів зазнали значних втрат. Тому командування Західного військового округу перекинуло під Маріуполь кадировців - їх передали у розпорядження Південного ВО (чеченські підрозділи дуже постраждали, намагаючись прорватися в Київ упродовж перших двох днів війни, то тепер думали трохи «відпочити й розслабитися»).

Вочевидь, на місце погромлених чеченців скоро підтягнуть солдатів Ассада і бойовиків Хезболли…

До речі, як виявилося, значна частина поліцейських в Маріуполі ще на початку війни переметнулася на бік росіян. Саме вони, як видається, зіграли на руку швидкому просуванню 8-ї армії генерала Мордвічьова. Останні кілька днів допомагали російським військовим випроваджувати населення з підконтрольних районів міста: відтак, майже 43.000 мешканців Маріуполя були вчора евакуйовані в Росію.

ПІВДЕНЬ

В районі Херсона російська 58-а армія знову «прийшла в рух» – утім, в протилежному від запланованого напрямку. 7-а гвардійська авіадесантна дивізія була змушена відступити з Нової Одеси, а 20-у гвардійську мотострілецьку вишпурнули зі Снігурівки за 100 км. на північ від Херсона. Українські «Байрактари» контролювали цей відступ і, здається, понищили всі ракетні системи «Бук», що дало їм можливість далі безкарно нападати на російські конвої. Ближче до Херсону росіяни мали клопоти з евакуацією гелікоптерів, пошкоджених українськими силами під час обстрілу місцевого аеропорту. У процесі буксирування їх дорогою (в аварійному стані зі знятими гвинтами) були помічені принаймні один Мі-8, два Мі-28 та один Мі-35 (останні три повністю перефарбовані на сіро). Відтак, з практичних причин облога Миколаєва закінчена, хоча росіяни поки контролюють аеропорт на північний схід від міста"