24 лютого - віряни вшановують перше і друге Віднайдення голови Іоанна Хрестителя: Прикмети та забобони

24 лютого - віряни вшановують перше і друге Віднайдення голови Іоанна Хрестителя: Прикмети та забобони

Сьогодні — друга річниця початку повномасштабної війни росії проти України

24 лютого православні відзначають перше і друге знайдення голови Іоана Предтечі. У народі - Іванів день.

Пророк Іоан Предтеча (він же Іоан Хреститель) був тим, хто останнім перед народженням Ісуса проголосив Його пришестя на землю і хрестив Спасителя у водах Йордану, а також засвідчив явлення Пресвятої Трійці в день Хрещення.

Іоан народився в сім'ї літньої пари, на півроку раніше за Ісуса і вижив під час побиття немовлят - мати сховалася з ним у пустелі. Там і провів він свої перші 30 років життя. У віці 28-30 років почав проповідувати про швидке пришестя Месії. Після хрещення Христа в річці Йордан, Іоан продовжив проповідувати, але його схопили і кинули до в'язниці за наказом правителя Ірода Антипа - Іоанн викрив правителя в тому, що той забрав у брата дружину і одружився з нею. Предтечу стратили, відрубавши йому голову. Тіло святого поховали, а голову довго не могли знайти.

Існує три перекази про чудесне явлення голови святого вірянам: перше набуття відбулося в IV столітті, друге - у V столітті, третє - в IX столітті. 24 лютого за новим стилем святкують перше і друге обрітення. Згідно з переказами, дружина царя Ірода Пилипа I не дозволила поховати голову святого разом із тілом. Тому служниця таємно винесла її в глечику і поховала на Оливній горі в Єрусалимі. Коли на цьому місці почали будувати церкву, то виявили мощі пророка і сховали їх у храмі, який пізніше зруйнувався. Вдруге голову Іоана знайшли двоє ченців-паломників - Хреститель з'явився їм і вказав, де шукати. Ченці передали голову гончареві, що зустрівся, і той все життя дбайливо зберігав її, а перед смертю помістив мощі в посудину і передав сестрі. Потім голову Іоана знайшли в печері біля міста Емесси і переправили її до Константинополя.

Про що говорять прикмети на 24 лютого

  • співають синиці - бути теплу;
  • перелітні птахи прилетіли рано - рік буде врожайним;
  • якщо цього дня снігу немає - весна буде ранньою;
  • який день сьогодні - такий і Великдень буде;
  • птахи починають вити гнізда на сонячній стороні - літо буде холодним.

Вважається, що побачити сьогодні перших шпаків, жайворонків або лелек, які прилетіли, - дуже добрий знак.

Що не можна робити 24 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, пліткувати, лихословити, відмовляти в допомозі, вживати алкоголь.

За народними прикметами забороняється в цей день брати в руки що-небудь гостре, навіть хліб краще ламати, а не різати. Не можна прати, їсти круглі червоні овочі та фрукти - вони є символом свята, а також забороняється співати й танцювати.

Що можна робити 24 лютого

Цього дня святому Іоану моляться про позбавлення від головного болю, а також просять міцного здоров'я і гарного врожаю. Вважається, що святий допомагає сім'ям зберегти мир і спокій і наставляє на шлях істинний питущих людей.

Можна займатися звичайними запланованими справами, але уникати перевтоми. За старих часів цього дня йшли на риболовлю, а з улову готували юшку.

24 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Іван, Іларіон.

Яке свято 24 лютого

Сьогодні Естонія відзначає День незалежності.

У Мексиці — День прапора.

Парагвай — День жінки.

В Таїланді — День художника.

У Швеції відзначають День шведських фінів.

А в Румунії і Молдові святкують Драгобете — традиційне свято на честь закінчення зими та приходу весни. За місцевою міфологією, Драгобете був сином Баби Докії, він — головний герой міфу про прихід весни. За переказами, Діва Марія за велику доброту Драгобете зробила його покровителем любові.

Історичні події

1466 — в Брюгге (Бельгія) відбулась перша з відомих лотерей. Її організувала вдова фламандського художника Яна ван Ейка.

1582 — Григорій XIII підписав папську буллу, за якою реформовано юліанський календар і запроваджено новий, що пізніше отримав назву григоріанський.

1656 — первосвященики російської православної церкви повеліли хреститися трьома пальцями замість двох.

1768 — Росія і Польща уклали Варшаві договір, який урівняв в правах католиків, православних і протестантів.

1918 — проголошена незалежність Естонії.

1938 — з'явилася у продажу перша зубна щітка зі щетиною з нейлону.

1946 — Хуан Перон переміг на виборах президента Аргентини.

1955 — в Багдаді підписано договір (Багдадський пакт) між Іраком і Туреччиною, до якого згодом приєднались Велика Британія, Іран та Пакистан.

1961 — урочисто відкрито аеропорт Орлі у Парижі.

2008 — Фідель Кастро офіційно подав у відставку з поста голови уряду Куби.

2022 — за наказом володимира путіна росія розпочала повномасштабну війну проти України.