24 лютого: це цікаво знати

24 лютого: це цікаво знати

«Настала якось собача старість ідей. Ніхто нічого не хоче. Ніхто ні за що не бореться. Тільки наші політики за владу над нами»
Ліна Костенко

За церковним календарем 24 лютого вшановують мученика Власія, благовірного князя Всеволода, преподобного Дмитрія, правовірну Феодору та великомученика Феодора Тирона.

24 лютого у народі відзначади Лелечини — свято тотемного птаха українців. Вважають, що з цього дня птахи починають свій політ з вирію. Цей день — початок пташиних свят. Птахи вважаються священними, бо вони двічі народжуються: «перший раз гладке (яйце), а другий раз пухке (пташення)».

За нашими повір’ями, саме тендітний лелека приносить до нас дітей. Колись лелека називався у нас так, як у німців ще й досі називається журавель – краном (der Kranich). Між іншим, саме з кореня «кран» деякі етнографи-дослідники, наприклад, Зореслов Ключко, прослідковують назву Україна, тобто країна кранів, або ж земля лелек. Дослідник навіть знайшов у батька історії Геродота у VІІІ книзі вживання самоназви пелазгів: «Афіняни тоді, коли країну, що тепер називається Еллада, залюднювали пелазги, були пелазгами і називалися кранаї». Дослідник вважає, що з розвитком багатобожжя птах «кран» у нас поступово замінюється на «лелеку», що походить від імені богині весняного відродження природи Лелі.

А ще 24 лютого вшановували Власа, (християнський замінник дохристиянського Велеса), покровителя свійських тварин. Вважалося, що цього дня він пильно наглядає за тваринами, а тому люди замовляли у церкві молитви, святили воду та скроплювали нею тварин.

До Власія були морози: різдвяні, водохресні, афанасієві, тимофіївські, миколині. Але власієві морози вважались самими крутими, і останніми. У народі говорили: «Проллє Власій олії на дорогу — зима, час забирати ноги», тому що у цей день часто бували відлиги.

Іменинниками 24 лютого є:
Власій, Всеволод, Дмитро, Федора, Захар

24 лютого народились:

1863 — Остап Нижанківський, український композитор, диригент. автор хорових творів, пісень на вірші Т. Шевченка. Засновник і диригент товариства «Боян».

1865 - Іван Липа, український письменник, лікар, державний і політичний діяч. Автор збірок «Оповідання про смерть, війну і любов», «Тринадцять притч».

1917 — Тетяна Яблонська, українська художниця. Герой України. Автор картини «Хліб».
«При роботі над картиною «Хліб» я найбільше намагалася передати захоплення від самого життя, передати правду життя» (Тетяна Яблонська)

1934 — Віктор Курін, український співак, педагог, народний артист України та Молдови. Лауреат конкурсів ім. М. Глінки (Москва), ім. М. Лисенка (Київ). Партії: Ріголетто («Ріолетто»), Жермон («Травіата»), Фігаро («Севільський цирюльник»), Остап («Тарас Бульба»).

Події 24 лютого:

1656 р. — первосвященики Російської православної церкви повеліли хреститися трьома пальцями, проклявши «двоперстне хрещення».

1714 р. — імператор Петро I звелів заснувати Імператорський ботанічний сад у Санкт-Петербурзі

1768 р. — Росія і Польща уклали у Варшаві угоду з так званого дисидентського питання. Визнаючи католицьку релігію панівною в Польщі, Варшавська угода надавала дисидентам, тобто православним і протестантам, свободу віросповідання і повністю урівнювала їх у цивільних справах з католиками. Росія на цих умовах гарантувала недоторканність території Польщі і непорушність її державного ладу.

1807 р. — Папа Римський Пій VII підписав буллу In universalis Ecclesiae regimine, якою було відновлено Галицьку митрополію, затверджено першого митрополита Антонія Ангеловича та визнано за ним права, рівні правам київських митрополитів.

1881 р. — розпочалось спорудження Панамського каналу. Будівництво Панамського каналу стало одним із найбільших і надскладних будівельних проектів, здійснених людством. Панамський канал здійснив неоцінимий вплив на розвиток судноплавства і економіки в Західній півкулі і на всій Землі в цілому, що зумовило його надзвичайно високе геополітичне значення. Завдяки Панамському каналу морський шлях із Нью-Йорка до Сан-Франциско скоротився з 22,5 тисяч км до 9,5 тисяч кілометрів. Проводка суден через Панамський канал здійснюється лоцманською службою Панамського каналу. Середній час проходу судна каналом — 9 годин, мінімальний — 4 години 10 хвилин. Максимальна пропускна здатність 48 суден на добу. Щороку через споруди каналу проходять близько 17,5 тисяч суден, що везуть понад 203 млн. тон вантажу. До 2002 послугами каналу скористалося вже понад 800 тисяч суден.

1887 р. — Париж і Брюссель стали першими столицями держав, які були об'єднані телефонним зв'язком.

1918 р. — проголошення незалежності Естонії.

1938 р. — з'явилася у продажу зубна щітка зі щетиною з нейлону.

1942 р. — почала мовлення радіостанція «Голос Америки» (німецькою мовою).

1985 р. — відбулись останні вибори у Верховні Ради союзних і автономних республік СРСР, а також у місцеві Ради народних депутатів.

2008 р. — Фідель Кастро офіційно подав у відставку з поста голови уряду Куби.