26 листопада: це цікаво знати

26 листопада: це цікаво знати

«Все можна взяти в чужинця, окрім віри. Віра, взята у чужинця, губить»

Опанас Заливаха

У народі в цей день вшановують пам'ять святителя Іоанна Златоуста, архієпископа Константинопольського. З минулих часів відомо, що «на Златоуста все поле пусте». У цей час «всяка зяб зупиняється в рості», тобто земля поринає у сон до весни. У давнину казали: «Ззиває зима на Івана Златоустого свою свиту: хурделицям і заметілям дає наказ — відлиги вгамувати». Іній на деревах у цей день вказував на те, що можна чекати хорошого врожаю. До Іоанна Златоуста зверталися з молитвою про покарання хабарників та брехунів.

За церковним календарем 26 листопада вшановують святого Іоанна Златоуста, мучеників Антоніна, Никифора і Германа, мученицю Манефу.

Іменинники 26 листопада:

Іван, Герман, Никифор, Антонін.

26 листопада народилися:

1806 — Пилип Морачевський (псевд. — Хвилимон Галузенко), український письменник, поет-романтик, перекладач. Автор перекладу українською мовою всіх чотирьох Євангелія, «Діяння Апостолів», «Апокаліпсис», «Псалтир». Євангелія в перекладах Морачевського досі використовують під час богослужінь.

1909 — Олександр Левада (Косяк), український драматург та кіносценарист. Автор творів «Гомін лісів Таращанських», «Південний захід», «Фауст і смерть», роману «Два кольори». За його сценаріями поставлені фільми «Українська рапсодія», «Берег надії», «Родина Коцюбинських»

1925 — Опанас Заливаха, український живописець, відомий правозахисник-шістдесятник. Лауреат Шевченківської премії за твори останніх років «ХХ вік», «Мироносиці», «Українська мадонна», «Портрет Василя Стуса», «Портрет Шевченка», «Козака несуть», «Початок». Автор книги «Алла Горська. Червона тінь калини. Листи. Спогади. Статті».

Події 26 листопада:

1890 — у місті Боржомі (Грузія) почався промисловий розлив однойменної мінеральної води.
1901 — у Львові студенти виступили з вимогою створення українського університету.
1917 — у Києві на засіданні Генерального секретаріату затверджено статут «вільного козацтва», ухвалено створити комісію з охорони краю при Генеральному секретаріатові внутрішніх справ і демобілізаційний комітет.
1968 — Сесія Генеральної Асамблеї ООН схвалила Конвенцію про незастосування терміну давності до воєнних злочинів і злочинів проти людства.
1977 — у Львові відкрито пам'ятник першодрукареві Івану Федорову (скульптори В. Н. Борисенко, В. М. Подольський).

Чи знаєте ви, що:

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ХМАРОЧОСИ

1. Безперечним чемпіоном за кількістю різноманітних висотних будівель є Нью-Йорк. Його головні вулиці нагадують ущелини, глибоко врізані між високими, як вежі, будинками. Вони закривають небо, і вгорі видно лише невелику блакитну смужку.

2. Народилися ці чудові споруди не в Нью-Йорку, а в Чикаго більше 100 років тому. Першим прародичем хмарочосів була будівля страхової спілки. Спочатку вона мала 10 поверхів, пізніше було надбудовано ще два.

3. Хмарочосами вважаються будівлі не менше 150 метрів у висоту.

4. На сьогоднішній день найбільшим хмарочосом є Бурдж Халіфа (Вежа Халіфа) в Дубаї (Об’єднані Арабські Емірати). Його висота становить 828 м, а кількість поверхів — 162.

5. Таке чудо як хмарочос, не стало б можливим без винаходу сталевого каркасу. Збірка сталевого каркасу будівлі – найнебезпечніша і складна частина будівництва. Саме якість і швидкість збірки каркаса визначає, чи буде проект реалізований в строк і в рамках бюджету.

6. Бурдж Халіфа є енергетично самодостатньою будівлею — хмарочос завжди забезпечений електроенергією завдяки 61-метровій вітровій турбіні і величезною кількістю сонячних батарей, що займає 15 000 кв м.

7. У 2011 році, кількість будівель, висотою понад 150 метрів, налічувала близько 2500.

«Рідна країна»