26 травня: це цікаво знати

26 травня: це цікаво знати

Україно! Ти для мене диво! І нехай живе за роком рік, Буду, мамо, горда і вродлива, З тебе дивуватися повік... Ради тебе перли в душу сію, Ради тебе мислю і творю. Хай мовчать Америки й Росії, Коли я з тобою говорю.
Василь Симоненко

У народі 26 травня у давнину називалося на честь Глікерії. І старі люди казали, що саме з цього часу ночі вже стають паркими, а відтак починають з’являтися комарі. Залишилося навіть прислів’я: “Ликерія прилетіла й припала до тіла”. Ну і, звичайно, за поведінкою цих комах визначали погоду: «Якщо під вечір з’явилося багато комарів і вони аж занадто сердиті, то назавтра буде дощ».

За церковним календарем, 26 травня вшановують мученицю Гликерію діву, 103-х черкаських мученика, мученика Макарія, преподобного Єфимія Іверського.

Іменинниками 26 травня є:
Гликерія, Олександр, Макар, Ярина.

26 травня народились:

1901 — Борис Грабовський, видатний вітчизняний фізик, син поета Павла Грабовського, творець першої в світі електронної системи передачі на відстань рухомого зображення. Побудував малолітражний гелікоптер, трикрилий планер, сконструював прилад для орієнтації сліпих, апарат для глухонімих.

Події 26 травня:

1648 — Корсунська битва
Битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками під Корсунем в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років. Внаслідок перемог під Жовтими Водами і Корсунем була знищена урядова армія Речі Посполитої на українських землях, створилися умови для утвердження української козацької держави (Гетьманщина).

1924 – розпочалися регулярні польоти пасажирських літаків в Україні.

1938 – у місті Вольфсбург Адольф Гітлер особисто заклав перший камінь під новобудову першого заводу «Фольксваген».

Чи знаєте ви, що:

Сміх допомагає при діабеті, серцевих хворобах і пухлинах. Він приносить стільки ж користі для здоров’я, як пробіжка парком, вважають науковці.

Під час дослідження, результати якого було представлено на Експериментальній біологічній конференції, добровольцям пропонували протягом 20 хвилин дивитися комедії. По закінченні перегляду у людей спостерігалось зниження рівня гормонів стресу, кров’яного тиску та холестерину.

Навіть саме очікування добрячого реготу корисне для здоров’я, бо готуючись до перегляду комедії, людина одержує добрячу порцію ендорфінів, що і сприяють позитивним процесам в організмі.

Дослідник Берк ще в середині 1990-х виявив, що сміх також сприяє утворенню, так званих “природних убивць” – лімфоцитів, які виробляються організмом для боротьби з пухлинами.