27 липня: це цікаво знати

27 липня: це цікаво знати

«Благодатний, довгожданий,
Дивним сяйвом осіяний.
Золотий вечірній гість
Впав бадьоро свіжо, дзвінко
На закурені будинки
Зголоднілих передмість…»
Максим Рильський

У дохристиянські часи 27 липня відзначали літнє свято Дажбога. У християнські часи свято Дажбога збіглося з днем вшанування Пантелеймона і святкується нами за новим стилем 9 серпня. Наші ж предки в день Дажбога – покровителя обжинок, очікували від нього щедрих дарунків. І святкували його день стрибанням через священний вогонь та пекли ритуальне печиво, що називалося “сончата”, яке потім роздавалося дітям. Також Дажбогу та Паликопу – духу межового вогню — молилися про збереження кіп від вогню. І звичайно цього дня спостерігали за погодою. Якщо нічна роса не висихала – мала бути гроза; і що більша була роса, тим спекотніший мав бути день.

За церковним календарем 27 липня вшановують одного з 70-ти апостолів апостола Акілу, преподобного Сефана, мученика Іуста, преподобного монаха Еллія, преподобного Онисима чудотворця, мученика Іоанна.

Іменинниками 27 липня є:
Онисим, Стефан, Феофіл.

27 липня народились:
1810 — Василь Завойко, адмірал українського походження, перший військовий губернатор Камчатки. Брав участь у навколосвітніх плаваннях. Під час цих походів відвідав Камчатку й Аляску. Автор книжки «Враження моряка під час двох подорожей навколо світу».

1853 — Володимир Короленко, письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.

«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).

Події 27 липня:

971 — Мирний договір між князем Святославом та візантійським імператором Цимісхієм.

1147 — Климентія Смолятича обрано митрополитом руської (української) церкви.

1672 — Гетьман Петро Дорошенко розбив поляків біля Четвертинівки.

1834 (15 липня за Юліанським календарем) — відкрито Київський імператорський університет св. Володимира (нині Київський національний університет імені Тараса Шевченка) Навчання у Київському університеті розпочали перші 62 студента.

1936 — на підставі відповідної ухвали ЦК КП(б)У Президія АН УРСР видала ухвалу про створення Інституту історії України.

2002 — «Скнилівська трагедія» (під час авіашоу на Скнилівському летовищі (Львів) зазнав катастрофи літак Су-27, вбивши 78 і поранивши понад 100 людей). Найбільша в історії катастрофа на авіашоу.

Чи знаєте ви що:

Дощ може бути не тільки з крапель води. Погода деколи робить дивовижні сюрпризи: то гроза на ясному небі, то сніг влітку, то ще щось. Такі випадки часто зустрічаються. Цікаво інше — іноді замість води або льоду з неба падає щось зовсім вже неймовірне, наприклад, жаби або риба. Є і дивніші випадки, що відбулися не так давно.

У 2007 році, 6-го квітня, з неба в провінції Сальта, Аргентина, почали падати павуки. Причому павуки багатьох видів, всіх кольорів і забарвлень. Розміри таких павуків були не такі вже і малі — близько 10 сантиметрів (якщо вимірювати з кінцівками). Збереглися документальні свідоцтва цього цікавого випадку.

«Рідна країна»