В ЄС святкують 20-річчя найбільшого розширення і сподіваються вступу України

В ЄС святкують 20-річчя найбільшого розширення і сподіваються вступу України

Європейські лідери в двадцяту річницю найбільшого розширення Європейського Союзу вказують на позитивні досягнення євроінтеграції і говорять про потребу долучення нових країн для розширення простору миру і добробуту на континенті.

Щоб Європа перемогла у майбутньому, як вона перемогла 20 років тому, Україна повинна перемогти.
Урсула фон дер Ляєн

1 травня 2004 року членами ЄС офіційно стали 10 країн: Естонія, Латвія, Литва, Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Словенія, Мальта і Кіпр.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн з цієї нагоди заявила, що об’єднана Європа - це “обіцянка свободи, стабільності, миру і добробуту. І двадцятьма роками по тому та обіцянка виконана”.

“Європейці в тодішніх нових країнах - членах побачили перетворення своїх країн: ваші економіки швидко розвивалися, агровиробництво потроїлося, безробіття зменшилося наполовину”, - сказала Урсула фон дер Ляєн у спеціальній промові в Європейському парламенті.

Вона наголосила, що бажання подальшого об’єднання Європи зараз таке ж міцне як і колись та вказала на приготування до вступу країн західних Балкан, а також України та Молдови.

Російська загроза для України і Європи

Урсула фон дер Ляєн назвала російську агресію проти України, яка “зробила європейський вибір”, застереженням для Європи про необхідність більшої європейської допомоги українцям.

“Те, що відбувається в Україні, назавжди сформує майбутнє нашого Союзу. Ми не можемо не помічати і це не перебільшення, що Росія становить загрозу існуванню не лише для України, а й для Європи. Перемога Путіна не лише змінила б мапу, не лише замаскувала б обличчя української нації, але й змінила б хід європейської історії”, - застерегла вона.

“Щоб Європа перемогла у майбутньому, як вона перемогла 20 років тому, Україна повинна перемогти”, - ствердила Урсула фон дер Ляєн.

Згуртування задля миру

Уряд Бельгії, яка зараз головує у Європейському Союзі, вказує, що від початку створення Європейської економічної спільноти 1957 року кількість країн в організації збільшилася майже у п’ять разів.

Брюссель нагадує, що від самого початку головна ідея об'єднання Європи полягала в поєднанні країн економічними зв’язками, щоб конкуренція не загрожувала миру на континенті.

В основі ЄС був спільний ринок сталі й вугілля, який Франція, Бельгія, Люксембург та Нідерландами створили з недавніми колишніми ворогами: Німеччиною й Італією.

“Вугілля і сталь в ті часи були необхідними матеріалами для економіки, зокрема для воєнної економіки, тому країни погодилися поступитися своїм суверенітетом в тих галузях”, - йдеться в бельгійському роз’ясненні.

“Європейське будівництво, яке було задумане, коли Європа була купою руїн, є надзвичайною історією успіху. Початок об’єднання кількох країн, тепер об’єднання 27 держав-членів, означало появу провідної економічної потуги. Десятиліття за десятиліттям це означало насамперед гарантії миру і стабільності багатьом народам, які прагнули вирватися з військових диктатур, обмежень комуністичних режимів або воєнних конфліктів”.

Бельгійський уряд вказує, що ЄС потрібно також змінювати, щоб організація могла функціонувати з більшою кількістю членів “з різними культурами, соціальними та економічними реаліями”.