28 листопада 2016 року екс-президентові Віктору Януковичу оголосили підозру у державній зраді

28 листопада 2016 року екс-президентові Віктору Януковичу оголосили підозру у державній зраді

28 листопада 2016 року екс-президентові (єдиному екс-президентові Україні, бо його було відсторонено; всі, хто пішов у нормальний спосіб, лишаються «номерними») Віктору Януковичу оголосили підозру у державній зраді. Звісно, сам ростовський утікач в суді не з’явився, тому Генпрокурору прийшлося робити це у вигляді публічної заяви.

Чому це цікаво для нас зараз? Бо ж, здавалося б, «підсудний №1» знаходиться в РФ, під надійною охороною путінського режиму, добровільно його не видадуть в жодному разі, а ризикована операція з його примусового вивозу в Україну можлива, хіба що, в гостросюжетному романі. То навіщо згадувати про цей, на перший погляд, суто формальний процес?

А хоча б тому, що, судячи одного Януковича, українська держава фактично виносила вирок усій системі, побудованій при ньому. Усім тім курченкам та клименкам, арбузовим і «сашам-стоматологам». Тій недолугій та нахабній мафії, яка своїми діями спричинила Майдан, і яка з власної дурості зробила можливим агресію РФ у Криму та на Донбасі. Конкретно Януковича звинуватили в тому, що він, чкурнувши до Росії, письмово (російські представники самі демонстрували цей документ в ООН) просив Путіна допомогти з «наведенням ладу» в Україні. Так, він дійсно підбурював російського диктатора до агресії проти України, бо всерйоз сподівався повернутись до влади на російських багнетах. Якщо до того його можна було вважати «лише» безвідповідальним ідіотом, то після цього він став злочинцем, державним зрадником. А з ним – майже все його оточення, яке разом з ним накувало п’ятами до РФ, і звідти намагалось впливати на українську політику та громадську думку. От саме для того, щоб не допустити реваншу цієї «гоп-компанії», і був потрібен процес над Януковичем – ніби Нюрнберг, на якому сказали б: «Ніколи знову».

На початку 2019-го за статтею 111 Кримінального Кодексу України Віктора Януковича було заочно засуджено на 13 років позбавлення волі. Такий був підсумок «деянуковічізації» за часів Президента Порошенка. А от вам підсумок – поки що проміжний – правління Зеленського. Янукович оскаржує у окружному адмінсуді Києва рішення Верховної Ради про його усунення з посади президента. Так, це не жарт, це відбувається просто зараз. Державний зрадник судиться за те, щоб відновитись на посаді голови держави. Не будемо тикати пальцями в того, хто зробив подібне можливим. Більшість виборців російського актора Зеленського В. вже сама все розуміє.