28 лютого: це цікаво знати

28 лютого: це цікаво знати

Живемо в дуже густому розчині хамства, скоро випадемо в кристал.
Ліна Костенко

Спостерігали: якщо у цей день добре танув сніг, то сінокіс обіцяв бути хорошим. У давнину говорили, що 28 лютого зима з весною починають боротьбу: «Кому йти вперед, а кому назад повертатись». Ще говорили: «Як у лютому гукнеться, так восени відгукнеться» – по погоді цього дня могли судити про погоду наступної осені.

Вважається, що у цей день не можна будувати плани на майбутнє – задумане не збудеться. А от ворожіння в цей день вважаються одними з найдостовірніших.

Іменинники 28 лютого:

Онисим, Овсій, Єфросинія, Опанас, Пафнутій.

28 лютого народились:

1826 – Памфіл Юркевич – український філософ і педагог. Автор «філософії серця» – вчення про людину як вільну, індивідуальну, конкретну й відповідальну істоту.
«…Розум править, кермує, панує, але серце породжує. Із глибини духа породжується любов». (Памфіл Юркевич)

1887 – Сергій Борткевич – український композитор, піаніст та педагог.

1938 – Степан Турчак – український диригент. Перший постановник творів українських композиторів, зокрема опер «Мамаї» і «Ярослав Мудрий», балетів «Камінний господар» і «Ольга».

28 лютого відзначають:

  • Всесвітній день рідкісних захворювань.
  • День працівників патрульно-постової служби України.

Події 28 лютого:

1654 – польський король Ян II Казимир своїм універсалом закликав запорозьких козаків зберігати вірність Речі Посполитій.

1732 – у Петербурзі відкрився Кадетський корпус – перший у Росії військовий (сухопутний) навчальний заклад. Учні Кадетського корпусу, носили військову форму і проходили стройове навчання. Кілька козацьких Кадетських корпусів утримувались на кошти, видані із військових капіталів; вони були доступні для дітей всіх козаків, але першість при зарахуванні надавалась дітям офіцерів, чиновників і дворян.

1720 – за указом Петра I були засновані державні колегії для упорядкування діловодства в усіх закладах Росії.

1921 – у Кронштадті почалось збройне повстання гарнізону воєнних моряків, які вимагали ліквідації більшовицької диктатури, відновлення основних демократичних свобод і виступили під гаслами «Ради без комуністів», «Влада радам, а не комуністам». Викликане невдоволенням більшовицькою політикою «воєнного комунізму», повстання було підтримане екіпажами багатьох військових кораблів, але в березні було жорстоко придушене військами Червоної армії.

1940 – радянський льотчик-випробувач Володимир Федоров здійснив перший у світі політ на ракетопланері з рідинно-реактивним двигуном.

Чи знаєте ви, що:

Скільки гетьманів було в Україні?

Україною понад двісті років правили 66 гетьманів: перший був Дмитро Вишневецький, оспіваний у думах як Байда, останній – Кирило Розумовський. Одні булавою освячували визвольні змагання народу, для інших блиск гетьманських клейнодів вгамовував спрагу честолюбства і власних корисних інтересів.