28 серпня: це цікаво знати

28 серпня: це цікаво знати

Пречиста по груші ходила,
Пречиста мішок загубила,
А Спас ішов, мішок знайшов.
«Спасику батьку,
Віддай мій мішочок,
Не буду ходити у твій садочок».
З народної пісні

28 серпня всі православні відзначають велике двонадесяте свято – Успіння Пресвятої Владичиці Нашої Богородиці і Пріснодіви Марії. Апостоли зберегли пам'ять про життя Богородиці лише в усному переказі і, згідно з ним, на Єлеонській горі, місці вознесіння Сина, Богородиці з'явився Архангел Гавриїл, який повідомив про день закінчення її земного життя. Після цього Богородиця, благословивши всіх апостолів, померла. А за три дні воскресла, повідомивши апостолам, що залишиться з тими, хто у неї вірить назавжди.

У народі ж цей день отримав назву Першої Пречистої. До цього часу закінчувалась переважна частина польових робіт: жнива та збір садовини. У день свята до церкви приносили снопи, насіння та колоски зернових — для освячення та благословення. Після обіду у полі влаштовували молебні до Богородиці, яку просили допомогти своєчасно справитися з молотьбою та вберегти врожай від пожежі. А ще цього дня починали окремий засів, що завершували на Семена чи Другу Пречисту.

Колись від Першої Пречистої починали ходити старости – це був період заручин і сватань. Доброю ознакою вважалося, як для хлопця, так і для дівчини, коли старостів присилали між двома Пречистими. Вважалося, що майбутній шлюб отримував благословення самої Богородиці.

Від 28 серпня починається «молоде» бабине літо, що триватиме до 11 вересня. Якщо о цій порі гарна погода, то «старе» бабине літо, з 11 до 14 вересня, буде прохолодним і дощовим.

Іменинниками 28 серпня є:

Марія

28 серпня народились:

1890 — Дмитро Загул, український поет-символіст, літературознавець, критик, публіцист, перекладач, педагог, громадський діяч. Автор збірок віршів «З зелених гір», «На грані». Переклав українською мовою другу пісню «Енеїди» Вергілія, сатири Горація та ін.

«Не сумуй, душе зболіла, І не плач, не голоси! Час узятися до діла, Най не линуть марно дні» (Дмитро Загул)

Події 28 серпня:

1892 – австрійська влада звинуватила Івана Франка у поширенні забороненої літератури.
1921 — у Києві розстріляні 47 членів ЦУПКому (Центрального Українського Повстанського Комітету), серед яких були Іван Андрух, співзасновник УВО, та поет Григорій Чупринка.
1936 — в Японії була заснована компанія «Тойота».
1963 — біля Меморіалу Лінкольна у Вашингтоні зібралися 200 тисяч учасників маршу протесту проти расової сегрегації та дискримінації. Перед ними зі своєю знаменитою промовою «В мене є мрія» виступив борець за громадянські права темношкірих громадян Америки Мартін Лютер Кінг.

Чи знаєте ви, що:

Десятки тисяч років тому людина вперше познайомилася з вугіллям. Це підтверджують знайдені археологами доісторичні розробки його покладів. Проте, опис деяких властивостей вугілля з'явився вже у часи Аристотеля, а в 315 р. до н.е. його учень описує вугілля як паливний матеріал і називає його «антраксом» (пізніше з'явилася назва «антрацит»).

З кам’яного вугілля можна отримати 400 тисяч різноманітних хімічних сполук.

Відомого радянського шахтаря – рекордсмена, засновника «стахановського руху» Олексія Стаханова — насправді звали не Олексій. Просто відразу після його рекорду з видобутку вугілля у статті газети «Правда» журналіст неправильно написав його ім’я, і тому, Стаханову терміново довелося змінювати ім’я і паспорт. Яким було справжнє ім’я шахтаря — точно невідомо, одні дослідники кажуть Андрій, інші – Олександр.

Цікаво, що у народі існує повір’я: якщо у сні побачиш кам'яне вугілля, то у реальному житті отримаєш прибуток, коли матимеш витримку. А якщо насниться вугляр (шахтар) – це означатиме досягнення мети обхідною дорогою.