29 років тому стався вибух на ЧАЕС

29 років тому стався вибух на ЧАЕС

26 квітня 1986 року в Українській РСР, на Чорнобильській атомній електростанції, сталася масштабна аварія. Вибух, що відбувся на станції, дорівнював потужності 300-кратному об'єму атомних зарядів, які були скинуті на Хіросіму.

Причиною трагедії визнали помилку під час проведення експерименту.

Через неточності в розрахунках та через тиск керівництва, інженери фактично прогавили момент, коли процес вийшов з-під контролю. В результаті неконтрольованого розгону 4-го реактора — він вибухнув. Внаслідок вибуху та подальшої пожежі в атмосферу потрапили тонни смертельно отруйних речовин.

Після викиду утворилася велетенська радіоактивна хмара, яка накрила десятки країн світу. Найбільше, окрім України, постраждала Білорусь та кілька областей Росії. Влада СРСР намагалася приховати аварію не лише від світу, але і від власних громадян.

Жителям прилеглої до ЧАЕС Прип'яті дозволили евакуюватися лише через добу після аварії. Дорогоцінний час було втрачено, і десятки тисяч людей отримали опромінення важкими дозами радіації.

До 6-го травня зону евакуації розширили до 30-ти кілометрів. Активна фаза ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС тривала, аж до 1987 року, коли над четвертим енергоблоком почали зводити саркофаг. Число постраждалих від Чорнобильської аварії можна визначити лише приблизно: 600 тисяч ліквідаторів, які боролися із забрудненням, з яких померли 60 тисяч.

Мільйони людей отримали різноманітні дози радіації, що негативно позначилося не лише на їхньому здоров'ї, але і на майбутніх поколіннях.

До сьогодні 30-ти кілометрова зона навколо Чорнобиля залишається пусткою. 26 квітня — День пам'яті жертв Чорнобильської трагедії.