29 січня: це цікаво знати

29 січня: це цікаво знати

Істина приходить надто пізно і дається надто болісно, щоб радіти її відкриттю
Григір Тютюнник

У церковному календарі 29 січня співпадає з поклонінням чесним оковам апостола Петра. Це свято встановлене на честь події, описаної у книзі Діяння апостолів (12, 1—11). Близько 42 року апостол Петро за повелінням царя Ірода Агриппи був ув'язнений за проповідь про Ісуса Христа. У в'язниці він був зв'язаний двома залізними ланцюгами. Вночі, напередодні суду над ним, Ангел Господній, зняв із нього ці ланцюги (вериги) й чудесно вивів його із в'язниці.

Оскільки кайдани в перекладі на грецьку означають «вериги», то в народі цей день йменують Петром Веригою. З ним не пов'язані будь-які обряди, хіба що заборонялося прати білизну.

Вважалося, що це останній день справжньої зими, а тому казали: «На Петра Вериги половина снігу, половина криги» чи «На Петра Вериги розбиваються криги». А ще підмічали колись: якщо цей день морозний, то літом буде спека.

Якщо напередодні Петра Вериги ніч місячна і на небі видно зорі — бути врожайному літу, а отже й щасливому року; якщо воно захмарене — на неврожай і пошесть на худобу.

Іменинниками 29 січня є:
Максим, Леоніла, Петро, Іван, Георгій

29 січня народились:

1860 — Антон Чехов, російський прозаїк та драматург. Створив у м. Ялті фонд для будівництва медичного центру для малозабезпечених, а також фонд, на кошти якого було відкрито муніципальну бібліотеку.

1879 — Євген Агафонов, український художник, графік, сценограф. Учень Іллі Рєпіна. Засновник студії «Блакитна лілія», при якій виникла авангардистська група художників.

1929 — Ірина Молостова, український і російський режисер, заслужений діяч мистецтв і народна артистка України. Фільми «Наймичка», «Театр і поклонники». Головний режисер театру російської драми у Києві.

29 січня відзначають:

  • День пам’яті Героїв Крут

Події 29 січня:

1805 — Підписано Указ про відкриття у Харкові Імператорського Університету, другого за віком (після Львівського університету) університет сучасної України.
1918 — на залізничній станції поблизу селища Крути 300 київських студентів 5 годин стримували 4-тисячну більшовицьку армію Михайла Муравйова. У свідомості багатьох бій під Крутами набув особливого значення завдяки героїзму української молоді.

Чи знаєте ви, що:
Цікаво про стіл

У весільний сезон, який розпочався з м’ясниць, батьки колись готували молодятам окреме обійстя. Найпершим у нову оселю заносили стіл, обов'язково виготовлений з «чистих» порід дерев – клена, ясена, липи або дуба. Стіл ставили на покуті. Він уособлював родину.

Можливо, тому з ним було пов’язано багато повір’їв і прикмет.

Зокрема, вважалося: наскільки міцний стіл, настільки ж міцна буде сім’я; не можна сідати до столу у шапці або сідати на нього зверху — чиряками обсипле; стукати ложкою по столу або класти на нього ключі — сварка буде; сідати на розі столу означало залишитися на все життя самотнім.

Для кожного у родині за столом було своє місце. Сідаючи до столу, колись приказували: «За стіл добре сісти, коли на нім є що їсти».

«Рідна країна»