3 листопада: це цікаво знати

3 листопада: це цікаво знати

«Небеса прозорі,
Як глибінь ріки.
Падають, як зорі,
З явора листки.
А над полем нитка
Дзвонить як струна,
Зажурилась квітка –
Чує сніг вона.»
Дмитро Павличко

У народі 3 листопада вшановували преподобного Іларіона і спостерігали за погодою: «У листопаді іній на деревах – на морози, а туман – на відлигу».

За церковним календарем 3 листопада вшановують преподобного Іларіона Великого; перенесення мощей святого Іларіона, єпископа Меглинського; преподобного Іларіона, схимника Києво­Печерського; преподобного Іларіона Псковоозерського, Гдовського; преподобних Феофіла та Якова Омуцьких; мучеників Дасія, Гаїя і Зотика. Димитрівська поминальна субота.

Іменинники 3 листопада:

Іларіони, Аркадії, Феофіли, Якови.

Ім’я Аркадій має грецьке походження слова «аркадос» і означає жителя Аркадії, області Давньої Греції. У дитинстві Аркадіїв всі люблять. Як батьки, так і всі найближчі родичі постійно захоплюються його талантами та зовнішністю. Дорослі Аркадії завжди відгукуються на прохання допомогти. Вони комунікабельні, неконфліктні та обов’язкові. Однак мають схильність до алкоголю. Попри все, сварки у сім’ї Аркадіїв – рідкість. Люблять маленьких дітей. Однак надміру захоплюється роботою, яка забирає багато часу і шкодить родинним стосункам.

3 листопада народилися:

1898 – Дмитро Фальківський (Левчук) – український поет, прозаїк, сценарист. Автор окремих збірок поезій «Чабан», «Обрії», «На пожарищі», «Полісся».

«Очерет мені був за колиску, в болотах я родився і зріс, я люблю свою хату поліську, я люблю свій зажурений ліс. Що там тропіки, пишні Пампаси, загляніть но у душу до нас, я оддав би за неї одразу і Тібет, і Урал, і Кавказ.» (Дмитро Фальківський)

3 листопада відзначають:

  • День інженерних військ.
  • День ракетних військ і артилерії.
  • День чоловіків.

Події 3 листопада:

1918 – народне віче у Чернівцях вирішило приєднати Північну Буковину до Радянської України.
1937 – у Соловецькому таборі особливого призначення за вироком Трійки розстріляний Лесь Курбас. У списку «українських буржуазних націоналістів», розстріляних 3 листопада також Микола Куліш, Матвій Яворський, Володимир Чеховський, Валер’ян Підмогильний, Павло Филипович, Валер’ян Поліщук, Григорій Епік, Мирослав Ірчан, Марко Вороний, Михайло Козоріс, Олекса Слісаренко, Михайло Яловий та інші. Загалом, в один день за рішенням несудових органів, було страчено понад 100 осіб представників української інтелігенції – цвіту української нації.

Чи знаєте ви, що:

Сьогодні вшановуємо роковини «розстріляного Відродження»

3 листопада 1937 року було розстріляно, як зазначалося у «розстрільних списках», 134 «українських буржуазних націоналісти». Сталося це в урочищі Сандармох (Карелія, РФ), що у документах радянських спецслужб значилося як «обычное место расстрелов». За даними Українського інституту національної пам’яті, у цьому «звичайному місці» загалом стратили близько 7 тисяч людей 60 національностей і 9 релігійних конфесій. Серед них було майже 700 українців…

Втрати 3 листопада 1937 року стали особливо трагічними для України, адже лише за один день за вироками позасудових органів без слідства і суду був знищений тогочасний цвіт української нації – «вороги радянської влади», віком від 36 до 50 років, представники справжньої прогресивної інтелігенції.

Серед них – видатний режисер-реформатор, фундатор нового українського театру Лесь Курбас; Микола Зеров – поет, перекладач західноєвропейської та античної літератури, лідер «неокласиків»; один із найталановитіших українських прозаїків Валер’ян Підмогильний; Микола Куліш – драматург, громадський і освітянський діяч, газетяр, редактор; Матвій Яворський – історик, науковець, академік Всеукраїнської академії наук; Володимир Чехівський – політичний і релігійний діяч, голова Ради народних міністрів і міністр закордонних справ УНР, за керівництва якого 22 січня 1919 року був проголошений Акт злуки УНР і ЗУНР; Антін Крушельницький – письменник, літературний критик і літературознавець, педагог; Степан Рудницький – географ та історик, засновник картографічного напрямку в українській географії; Мирослав Ірчан – драматург, публіцист, перекладач, журналіст, історик, видавець; Сергій Грушевський – небіж Михайла Грушевського, професор, історик…

Було встановлено, що в’язнів в урочищі Сандармох розстрілював з револьвера особисто капітан держбезпеки Михайло Матвєєв (іноді за допомогою помічника Алафера). Ці масові страти приурочили тоді до 20-річчя так званої «Жовтневої революції». А урочище Сандармох як місце розстрілів стало відоме після тривалих пошуків лише влітку 1997 року...