3 січня: це цікаво знати

3 січня: це цікаво знати

За астрономічним календарем 3 січня Земля знаходиться в перигелії, тобто вона розташовується на найменшій відстані від Сонця. Наші пращури помітили, який день 3 січня, таким буде і вересень.

Червоне сонце на сході віщує заметіль. Якщо цього дня багато снігу, то можна очікувати хороший урожай хліба, а якщо сніг не вкриє землю, то врожай у цьому році буде бідним.

1919р.  - Українська Національна Рада схвалила постанову про Злуку (об’єднання)  Західно-Української Народної Республіки з Українською Народною Республікою.

1992р. – Україна встановила дипломатичні відносини зі Сполученими Штатами Америки.

3 січня народилися:

1856 — Іван Селезньов, український живописець.

1868р. — Микола Чернявський, відомий український письменник, культурний і громадський діяч, один із засновників і голова культурно-просвітницького товариства «Українська хата».

1878р.  — Петро Ткаченко-Галашко, кобзар.

1895р. – Борис Лятошинський, знаний український композитор, диригент і педагог.

1906р. – Олексій (Андрій) Стаханов, шахтар, якому в 1935р. було доручено поставити рекорд видобутку вугілля. У спеціально створених умовах він протягом 6-годинної зміни нібито нарубав відбійним молотком 102 т вугілля.

1913р. — Омелян Польовий, командир ВО-3 «Лисоня», полковник УПА.

1942р. — Анатолій Погрібний, український письменник, освітянин. Автор понад 20 книг, серед яких найвідоміші:«Якби ми вчились так як треба», «Розмови про наболіле».

1946р. — Валентин Щербачов, український спортивний журналіст, засновник Національного Реєстру Рекордів України.

 3 січня іменинники:

Петро, Прокіп, Уляна (Юліана),Феофан.