3 серпня: це цікаво знати

3 серпня: це цікаво знати

У сонця немає ворогів. Воно не звертає увагу на пітьму і гріє та світить кожному.
З народних джерел

За дохристиянським календарем 3 серпня наші предки святкували дні Богів – Спасів. Після приходу християнства це свято почали відзначати 19 серпня. Давні українці, як і ми тепер, вшановуючи Богів, освячували мак, яблука, груші та мед. Готували жертовний коровай, що замінив жертовну корову, і влаштовували обіди на тих місцях, які любили Боги (вершини гір, скали, дерева).

Також цього дня поминали предків, загиблих воїнів, дякували за врожай і молилися про спасіння Душі. Що ж до погоди, то вона у цей час колись була вже прохолодною і дощовою, адже Ілля «наробив гнилля».

У народі 3 серпня відзначали день Семена-Літопроводця, оскільки він літо проводжає. За повір’ям, літо має закінчитися після обіду. Наші пращури примітили, яке третє число серпня, такий і жовтень. А якщо цей день буде вітряним, то зима буде достатньо холодною.

За церковним календарем 3 серпня вшановують пророка Ієзекиїля; преподобних Симеона, Христа ради юродивого, та Іоанна, співпосника його; преподобного Онуфрія Мовчазного та Онисима, затворника, Києво-Печерських.

Іменинники 3 серпня:

Іван, Семен, Онуфрій, Онисим.

3 серпня народились:

1833 – Омелян Огоновський – український учений-філолог і громадський діяч, багаторічний голова «Просвіти».

1854 – Марія Заньковецька (Адасовська) – українська актриса, громадська діячка. Працювала в найпопулярніших і найпрофесійніших українських трупах М.Кропивницького, М.Старицького, М.Садовського, П.Саксаганського, І.Карпенка-Карого.

1872 – Олексій Борисяк – український геолог і палеонтолог. Організатор і перший директор Палеонтологічного інституту AH СРСР. Вивчав геологічну будову Донецького басейну і Криму.

Події 3 серпня:

1778 – відкрився «La Scala», італійський оперний театр у Мілані, один із центрів світової оперної культури. Ім’я одержав від церкви, що знаходилася на цьому місці, Санта-Марія делла Скала.

1935 – у школах України введено предмет «Фізкультура».

1949 – у США заснована Національна баскетбольна асоціація (НБА).

1957 – під керівництвом Сергія Корольова зроблено запуск першої радянської міжконтинентальної ракети Р-7.

1990 – Верховна Рада УРСР ухвалила закон про економічну незалежність Української РСР.

1992 – український спортсмен Сергій Бубка на змаганнях в італійському місті Падуї встановив світовий рекорд у стрибках з жердиною – 6 м 12 см.

Чи знаєте ви, що:

Сонце обертається довкола центру нашої Галактики – Чумацького Шляху, роблячи повний оберт за 225–250 мільйонів років. Температура поверхні Сонця може досягати +6000°С. При такій температурі будь-який метал або камінь перетворюється на газ. Маса Сонця складає 99,87% маси нашої Сонячної системи. Середня густина Сонця дорівнює густині води Мертвого моря.

Між 1640 і 1700 роками на Сонці взагалі не було плям. Цей період, який називається мінімумом Маундера, збігся з «малим льодовиковим періодом» – загальним похолоданням на Землі, коли річки, що ніколи не замерзали, покрилися кригою, а сніг лежав цілий рік на всіх широтах. У даний час Сонце знаходиться на піку активності.

Кожну секунду Сонце виробляє у 100 000 разів більше енергії, ніж людство виробило за всю свою історію.

Ділення доби на 24 години ми запозичили з історії древніх єгиптян про бога сонця Ра, який проводив дванадцять годин ночі в темному пеклі, а інші 12 годин – на небесах.

На честь Сонця названа нова валюта Перу (новий соль).