3 травня: це цікаво знати

3 травня: це цікаво знати

У народі день 3 травня згадували Федора Неводника. Існувало повір'я, що в цей день душі мертвих предків тужать за родичам і земного життя, відвідують наш світ. Але, щоб душа могла пройти через перешкоду між світами, потрібно її кликати і голосити.

Для рибалок є дуже важлива заборона – не можна ловити рибу, тому що на сьогодні це великий гріх. Є версія, що така заборона з'явилася, бо річкові риби в цей час часто метають ікру.

За церковним календарем 3 травня вшановують преподобного Феодора Трихини (Власяничника); преподобного Олександра Ошевенського; мученика немовляти Гавриїла Бєлостоцького; святителів Григорія і Анастасія Синаїта, патріархів Антіохійських; преподобного Анастасія, ігумена Синайської гори.

Іменинники 3 травня:
Олександр, Гаврило, Григорій, В’ячеслав, Антоніна, Марія, Пилип, Яків.

3 травня народились:

1900 – Микола Яковченко – український актор театру й кіно на характерних ролях. Народний артист УРСР. 1918 дебютував на аматорській сцені в Прилуках, згодом у театрах Сімферополя, Черкас, Лубен, Чернігова, Дніпропетровська й Харкова, з 1928 в Київському театрі імені Івана Франка (з перервами). Знявся у фільмах «Ніч перед Різдвом» (1952), «Максим Перепелиця» (1955), «Шельменко-денщик» (1957), «За двома зайцями» (1961) та ін.

3 травня відзначають:

  • Всесвітній день свободи преси.
  • День Сонця.
  • День кондитера.

Події 3 травня:

1783 – російська імператриця Катерина ІІ заборонила селянам Лівобережної України та Слобожанщини переселятися з місць останньої ревізії. Відбулось закріпачення селян.

1880 – відкрито перший в Україні львівський кінний трамвай.

1991 – у столиці Намібії підписана «Віндхукська декларація», що закликає уряди держав всього світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер. За рішенням ЮНЕСКО цей день відзначається як Всесвітній день свободи преси.

Закон Берта, або Чому в українських річок правий берег крутіший за лівий

Чи помічали Ви, що в наших місцях правий берег річки завжди більш горбистий і крутіший, ніж лівий? І так по всій Північній півкулі, бо в Південній — все навпаки. Досвідчені геофізики та географи добре знають, що справа в нашій планеті, і в тому як вона обертається, однак до 1857 року цей момент не був науково обгрунтований належним чином.

Вперше пояснив це явище видатний німецький географ Карл Берт в своїй науковій праці у 1857 році «Річки і їх береги», у якій він вивів певний закон (або ж закономірність). Нині цей закон відомий як «Закон Берта» (або ж «ефект Берта»).

Закон Берта — це положення, відповідно до якого річки, що течуть у напрямку меридіана, у Північній півкулі зміщують русло вправо (підмивають правий берег), а в Південному – уліво (підмивають лівий берег). В основі цього закону лежить вже давно всім нам знайома сила Коріоліса. Згідно із цим законом на матеріальну точку, що рухається горизонтально щодо обертання Землі, діє сила Коріоліса, що викликає прискорення точки вправо в Північній півкулі, і вліво — в Південній півкулі. Саме це і пояснює факт крутих річкових берегів з правого берега річки в нашій півкулі, і відповідно лівих берегів у Південній півкулі. Наразі в сучасній науці закон Берта об'єднали із вченням про силу Коріоліса, і розглядають це явище у комплексі із нею