30 грудня 2016-го Президент Петро Порошенко зробив подарунок малому бізнесу

30 грудня 2016-го Президент Петро Порошенко зробив подарунок малому бізнесу

Саме у цей день голова держави підписав закон про мораторій на планові перевірки підприємців до кінця наступного, 2017-го, року. А ще – зміни до Податкового кодексу, згідно з якими усі новостворені підприємства з обігом до 3 млн. гривень звільнялися від будь-яких перевірок строком аж на три роки. Одним словом, президент «під ялинку» суттєво спростив життя малим підприємцям.

Українська влада у будь-які часи вважала гарним тоном зізнаватись у любові до приватних підприємців. Обов’язково потрібно було розповісти, наскільки вони важливі для розбудови економіки. Обов’язково пригадати, що у західних країнах малий бізнес виробляє чи то 70, чи усі 80 відсотків ВВП. Обов’язково підписати якийсь порожній меморандум. А потім, коли камери відзнімають, а промови відзвучать – розчавити інспекціями, заборонами й штрафами. Тому мораторій на перевірки став якщо й не революцією, то точно неочікуваною й приємною новиною.

Взагалі, за часів Порошенка, малий та середній бізнес переживав справжній ренесанс. В умовах, коли багато великих, важких промислових об’єктів лишилися в зоні окупації, держава знайшла оптимальне рішення: відновлювати бюджетні витрати, дозволивши розвиватись маленьким підприємствам. Тому влада зробила все можливе, аби покращити бізнес-клімат: окрім мораторію на перевірки, малі підприємства допустили до держзакупівель через систему «Prozorro», радикально оздоровили банківську систему, приклали чималих зусиль для лібералізації валютного ринку та залучення інвестицій… Бізнес відреагував на позитивні зміни вірно: за роки каденції п’ятого президента лише виробничі підприємства, відкриті малими й середніми бізнесменами, рахували сотнями. Та й рейтинг «Doing Business» постійно зростав: від 112 місця (між Папуа – Новою Гвінеєю та Ліваном) у 2014 році, до 71 (вище за Грецію) у 2019-му.

Нинішня влада теж зробила багато чого для малого бізнесу. Наприклад, збільшила кількість планових перевірок на наступний рік у 6 разів. Чи змусила більшість підприємців користуватись фіскальними чеками. А також планує радикально скоротити категорії бізнесу, якому дозволено працювати на спрощеній податковій системі. Бо, коли бюджет більше нагадує рибальський ятір, за чийсь рахунок треба ж його латати. Бо Коломойському потрібні нові мільярдні пільги, а організаторам «Великого Крадівництва» – нові суми, щоб пиляти. А заплатить за все це малий і беззахисний підприємець.