30 грудня: це цікаво знати

30 грудня: це цікаво знати

«По хмаринах сухої пороші,
По крижинах заметених рік –
Він іде, він уже на порозі,
Подарований долею рік».
Петро Перебийніс
У дохристиянські часи наші предки, зустрічаючи своє Новолітуванн,я вважали поганою прикметою проспати схід сонця. Якщо людина не постояла під першими променями небесного світила і не помолилася: «Просвіти очі мої і подаруй мені світ твій красний», то не варто було і сподіватися на добрий рік.

У народі ж 30 грудня, вшановуючи Даниїла, казали: “Якщо на Даниїла з'явиться іній — Різдво буде теплим”. Можливо, цього року воно якраз і буде теплим, адже синоптики великих морозів у найближчий тиждень не обіцяють. А ще старі люди колись казали, що на Новий рік дня прибавляється на заячий скік. Старий рік у ноги, Новий у пороги. І як зустрінеш Новий рік – таким буде цілий рік.

За церковним календарем 30 грудня вшановують пророка Даниїла і 3-ох отроків, а також преподобного Даниїла. Продовжується Різдвяний піст.

Іменинниками ж 30 грудня є:

Ананії, Данили, Стефани та Азарії.

30 грудня народились:

1906 — Святослав Гординський, український поет, художник, графік, мистецтвознавець, громадський діяч. Автор зіброк «Барви і лінії», «Буруни», «Слова на каменях», «Сурми днів», «Перший вал» та ін. Автор мозаїк і розписів понад 30 українських церков за кордоном (собори у Вінніпезі, Мельбурні, Мюнхені, Римі).

«Мене цікавили й інтригували нові форми мистецтва. Я почав поволі усвідомлювати собі, що нові форми можна добре поєднувати з мотивами українського народного мистецтва і кілька моїх графічних праць, які я подав на французькі виставки, були успішні…». (Святослав Гординський)

Події 30 грудня:

1999 — Верховний Суд України визнав статті кримінального кодексу, що передбачали смертну кару, неконституційними.

Чи знаєте ви, що:

Вдача та доля людини залежать від імені. Російський дослідник початку двадцятого століття Мінцлов з'ясував, що Сергії найчастіше бувають батьками видатних людей (Пушкін, Грибоєдов, Тургенєв, Даргомижський).

Олександри майже завжди веселуни. Петри у більшості люди з важким характером, уперті. Собі на умі Олексії, а Анатолії зазвичай красені і водночас, пусті.

Ігори, Дмитри та Миколи схильні до насильства, дратівливі, а Марини, Анжели та Катерини не можуть фізично важко працювати.

Щоб точно дізнатися фактори, що впливають на долю людини, треба знати ім'я батька, місяць та день її народження. І маючи ці три вихідні, знавець може розказати незнайомій людині про її характер і уподобання з точністю до 70-100%, вважав дослідник.