30 липня: це цікаво знати

30 липня: це цікаво знати

«Тихе батьківське поле за поліським селом розляглось. Все чекає когось, не діждеться когось. Чує кроки господаря, чує дотик руки. І снагою життя наливаються вщерть колоски. Наливаються сонцем, вітрами, теплом, споконвічним, живим, невмирущим зерном».
Микола Сингаївський

Іменинницями 30-того липня є Марини, адже, за церковним календарем, саме цього дня вшановують пам’ять великомучениці Марини (Маргарити).

З латинської Марина перекладається – Морська. Жінки з таким ім'ям здебільшого є улюбленицями долі, можливо, тому зазвичай Марини імпульсивні і нетерплячі.

У народі цього дня підмічали: якщо парко і з листя осокора чи клена крапають «сльози» – до дощу.

За церковним календарем 30 липня вшановують преподобного Іринарха Соловецького, преподобного Лазаря Галісійського, преподобного Леоніда, Святогірську ікону Божої Матері.

Іменинниками 30 липня є:
Марина, Магдалина, Леонід, Маргарита.

30 липня народились:

1889 — Олександр Шульгин, український політичний та державний діяч, історик-соціолог, публіцист, член Центральної Ради, перший міністр закордонних справ УНР, Голова уряду УНР в екзилі.

Події 30 липня:

1895 — у Львові відкрили музей Наукового товариства імені Т.Шевченка (1951 року ввійшов до складу Львівського державного музею етнографії та художнього промислу).
1920 — прийнята ухвала «Про ліквідацію мощів у Всеросійському масштабі»
1920 — Створено Українську військову організацію під проводом Є. Коновальця.
2010 — помер Микола Мозговий, український естрадний співак, композитор-пісняр.

Чи знаєте ви, що:

1880 року в Одесі вийшла унікальна наукова розвідка польського і російського філолога Михайла Красуського «Древность малороссийского языка», де українська мова розглядається як праматір мов народів Індії та Європи. Маючи колосальні знання з багатьох мов, вчений дійшов висновку, що українська мова старша за грецьку, латинську та старослов'янську мови.

Аргументацію неординарної думки вчений розпочинає з доказів походження чисел, якими користуються арійські народи. Зокрема, число один (1), на думку Красуського, походить від українського «одвін», що з часом перетворилося на один.

Аналогічно утворено назви чисел в італійській, грецькій, німецькій мовах, у санскриті і т.д. Автор порівняв і слова та їх звучання у індоєвропейських мовах. Наприклад, наші слова «багато», «був», «вітання», на санскриті звучать, як «багута», «бгу», «віта».

Один із висновків вченого: «... все, що я виклав не припускає сумніву в тому, що, як малоросійська, так і російська мови розвивалися самостійно». Тож твердження вчених про старослов'янську мову, як основу мов українців, білорусів та росіян можна піддати сумніву.