30 років тому США визнали Україну незалежною державою

30 років тому США визнали Україну незалежною державою

25 грудня 1991 року США офіційно визнали незалежність та суверенітет України. Про цю дату нагадує Посольство США у повідомленні в соцмережах.

"Відносини між США та Україною наразі міцні, як ніколи, адже ми разом працюємо над забезпеченням суверенітету та територіальної цілісності України, створенням євроатлантичного майбутнього України", - йдеться в заяві дипломатичного відомства.

Цього року уряд США неодноразово наголошував на підтримці суверенітету та територіальної цілісності України перед лицем російської агресії.

У спільній заяві щодо стратегічного партнерства США та України, виданій 1 вересня 2021 року, відзначається центральне значення України "для глобальної боротьби між демократією та автократією".

"Наші відносини є наріжним каменем для безпеки, демократії та прав людини в Україні та в усьому регіоні. Ми віддані реалізації Україною глибоких і всеосяжних реформ, необхідних для втілення її європейських та євроатлантичних прагнень. Ми також єдині у нашій відданості суверенітету й територіальній цілісності України з огляду на російську агресію, що триває", - йдеться в заяві.

Визнання України як держави з боку США відбулось майже через місяць після проведення Всеукраїнського референдуму про незалежність. Дипломатичні відносини між двома країнами було встановлено 3 січня 1992 року.