30 січня: це цікаво знати

30 січня: це цікаво знати

«Біда України в тому, що нею керують ті, кому вона не потрібна.»
Михайло Грушевський

У дохристиянські часи наші пращури вважали, що 30 січня Сонце викликає з вирію усіх тих птахів, які прилітають до нас навесні. А тому залишали зерно та крихти хліба у місцях, де селяться пернаті, прилітаючи додому з теплих країн.

У народі цей день називали Антон Перезимний – саме 30 січня вважалось серединою зими. Тривалість світлового дня збільшується вже майже на годину.

У цей день часто бували відлиги, а слідом за ними наступали сильні морози. Звідси й прикмета, що зимовому теплу вірити не можна: «Перезимник дасть надію, тепло, а потім обдурить – все морозом скрутить». Якщо на Антонія небо заволочувалось хмарами – очікували заметіль.

За церковним календарем 30 січня вшановують преподобних Антонія Великого, Антонія Димського та Антонія Чорноєзерського.

Іменинники 30 січня:
Антон, Антоній.

30 січня народились:

1834 – Володимир Антонович – видатний український історик, археолог, етнограф. Створив київську школу істориків-українознавців в особі своїх учнів (Д. Багалій, М. Грушевський та ін.). «Сподіваюсь на те, що працею і любов’ю заслужу коли-небудь, що українці визнають мене сином свого народу, оскільки я все готовий розділити з ними». (Володимир Антонович)

1905 – Оксана Мешко – український біолог, правозахисник. Член-засновник Української Гельсінської групи.

1930 – Всеволод Нестайко – класик сучасної української дитячої літератури. 1979 р. трилогію «Тореадори з Васюківки» внесено до Особливого почесного списку Г.Х. Андерсена як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.

30 січня відзначають:

  • День спеціаліста військово-соціального управління Збройних Сил України.
  • Всесвітній день допомоги хворим на проказу.

Події 30 січня в Україні:

1836 – на квартирі Василя Жуковського у присутності Олександра Пушкіна Микола Гоголь уперше читав уголос свого «Ревізора».

1868 – у Києві відкрилася музична школа (нині – Київське музичне училище ім. Р.Ґлієра).

1923 – відкрився Державний музей театрального музичного та кіномистецтва.

1992 – Україна стала членом Наради з безпеки і співробітництва в Європі (тепер – Організація з безпеки і співробітництва у Європі).

2004 – створено першу статтю української Вікіпедії – «Атом».

Чи знаєте ви, що:

«Ревізор» – комедія у п’ятьох діях Миколи Гоголя, написана упродовж 1835–1836 років.

Вважається, що сюжет комедії підказав авторові Олександр Пушкін. Зокрема, у спогадах Володимира Сологуба описується, що «Пушкін познайомився з Гоголем і розповів йому про випадок, що трапився у місті Устюжні Новгородської губернії – про якогось проїзного пана, що видав себе за чиновника міністерства й обібрав усіх міських жителів».

Відомо також, що Гоголь неодноразово писав Пушкіну про наміри закинути роботу над п’єсою, проте Пушкін наполегливо радив Гоголю не припиняти роботу.

У січні 1836 Гоголь вперше прочитав свою п’єсу на вечорі у Василя Жуковського у присутності великої групи літераторів. Високо оцінили комедію Пушкін, Тургенєв та Жуковський, хоча ряд літературних критиків ще довго звинувачували п’єсу в «натуралізмі».

Сам автор так писав про «Ревізора»: «В «Ревізорі» я зважився зібрати в одну купу все дурне в Росії, що я тоді знав, всі несправедливості, які робляться в тих місцях й у тих випадках, де найбільше потрібно від людини справедливості, і за одним разом посміятися над усім».

П’єса вперше була поставлена у Петербурзі 19 квітня 1836 після того, як Жуковський зміг особисто переконати імператора, що «у комедії немає нічого неблагонадійного, що це тільки веселе глузування над поганими провінційними чиновниками». 1842 року Гоголь написав другу редакцію п’єси.