31 січня: це цікаво знати

31 січня: це цікаво знати

В серці кожного українця повинна бути його почуттєва Україна, заселена постатями і почуваннями
Юрій Липа

За церковним календарем 31 січня вшановують святителів Афанасія і Кирила Олександрійських, преподобних Афанасія Сяндемського, Афанасія Наволоцького, Маркіана Кірського, схимонаха Кирила і схимонахиню Марію – батьків преподобного Сергія Радонезького.

У народі цей день називали «Афанасій-ломоніс», оскільки стояли люті Афанасієвські морози: «Ломоніс морозить ніс», «Прийшов Афанасій Ломоніс — бережи щоки і ніс».

Якщо у цей день був пурпуровий захід, то на ранок очікували великого снігопаду, морозу і вітру. Погоду передбачали ще і ворони, і... самовар. Якщо ворони летіли зграями, слід було готуватись до сильних морозів. На морози вказував і самовар — якщо за чаюванням сильно гудів.

Іменинниками 31 січня є:
Кирило, Оксана, Марко, Дмитро, Маркіян, Афанасій (Опанас)

31 січня народились:

1870 – Володимир Перетц, український філолог, дослідник і видавець численних пам'яток давньої і середньої української літератури і української творчості. Був не тільки істориком й видатним теоретиком літератури, але й організатором українського наукового життя й ініціатором багатьох наукових починів.
1876 — Олександр Динник, український вчений, засновник визнаної у світі наукової школи в галузі теорії пружності.
1909 — Валентина Гризодубова, радянська льотчиця, учасниця рекордного жіночого перельоту 1938 р. з Москви на Далекий Схід. Герой Радянського Союзу (перша з жінок), Герой соціалістичної праці.

Події 31 січня:

1865 — Хімік Дмитро Менделєєв захистив дисертацію «Про з'єднання спирту з водою». Умовна дата народження рецепта російської горілки
1893 — У Патентному бюро США реєструють торгову марку Coca-Cola
1941 — Створено Київську кіностудію науково-популярних фільмів (з 1954 р. — Київнаукфільм)

31 січня святкують:

Міжнародний день ювеліра

Чи знаєте ви, що:

Скільки золота у сплавах для ювелірних виробів?

  • 750-та проба містить 75 % чистого золота.
  • 585-та проба містить 58,5 % чистого золота – це оптимальна за характеристиками і найбільш розповсюджена проба сплаву для ювелірних прикрас.
  • 500-та проба містить 50 % чистого золота;
  • 375-та проба із вмістом чистого золота 37,5 % – мінімально допустима проба для ювелірних виробів.

Сплави золота інших проб ювеліри використовують украй рідко і, як правило, тільки за наполяганням замовників.

Про неофіційний «День російської горілки»

31 січня 1865 року в Петербурзі Дмитро Менделєєв захистив свою знамениту докторську дисертацію – «Про з`єднання спирту з водою». Оригінальний текст і сьогодні зберігається в музеї видатного хіміка — в Петербурзькому державному університеті.

Деякі учені вважають, що саме ця робота стала основою для класичного напою міцністю в 40 градусів.

Насправді Менделєєв, звичайно ж, горілку не винаходив, вона з`явилася задовго до нього. За одними даними, біле хлібне вино привезли до Русі із Скандинавії ще в 16 столітті. За іншими, — на 100 років раніше, з Генуї.

До речі, міцність горілки ніколи не була догмою. Традиційно, випускали різні сорти — 38, 45 і навіть 56 градусів.

Ще одна цікава деталь: є думка, що насправді Менделєєв вважав ідеальною міцністю горілки 38 градусів, але це число округлили до 40 — так було простіше розраховувати податок на алкоголь.

«Рідна країна»