355 день навали. Короткі роздуми

355 день навали.  Короткі роздуми

1. Ціла серія заяв МЗС різних країн з порадами співгромадянам залишити територію РФ та РБ. За день до Рамштайну. Жодних пояснень. Єдине, що спадає на думку, це далекобійні ракети разом з дозволом їхнього використання проти військових об'єктів, в тому числі, летовищ, з яких ворог підіймає у повітря літаки, щоб атакувати нашу інфраструктуру. У найближчій перспективі - словацькі МІГ-29, переобладнані під стандарти НАТО.

2. І так, черговий Рамштайн вже завтра. Не забарився за попереднім. Усі процеси пришвидшилися. Думаю, країн-учасниць стало більше, а тема танків, неформалізована минулого разу через відмову Німеччини, вже не підлягатиме блокуванню. «Танкова» коаліція не просто буде узгоджена, а днями нарешті запрацює: має з'явитися графік і кількість постачань. Це і англійські Челенджер-2, і німецькі Леопард-1 та Леопард-2, і велика кількість радянських Т-72, повністю переобладнаних за стандартами НАТО.

3. Впевнений, що серед номенклатури БМП та БТР можуть бути і несподіванки. Наприклад, інноваційний німецький "Боксер" або південно-корейські сучасні машини. Сьогодні, нарешті, з'явилися офіційні дані пакистанського постачання - ракети для РСЗО, і впевнений, що це не остання історія, враховуючи, скільки радянської зброї є в цій країні.

4. Питання літаків не зробить цей Рамштайн виключно аеромобільним. Але те, що обговорюватимуть не тільки МІГ та F-16, - зрозуміло. Старі літаки А-10, не так давно зняті в США з озброєння, але які можуть нести сучасну зброю, і, навпаки, нові, четвертого покоління Єврофайтер Тайфун, які є в наявності і у виробника в Європі, і у країн-користувачів; і Гріпен зі Швеції, і дорогі нові французькі Рафаль, - розмова про них, після візиту Володимира Зеленського до Британії та Континенту вже не є фантастикою.

5. Події на фронті, успіхи українських артилеристів під Кремінною та Вугледаром, говорять не тільки про те, що наступ, яким лякали російські пропагандисти, вже почався і майже захлинувся, а й про те, що ЗСУ отримали додаткову кількість артилерії та РСЗО, які поступово починають домінувати на головних напрямках. Що стосується, чергового нічного обстрілу минулого тижня, вперше після такої кількості запусків ракет та безпилотників Україна не тільки не впала в темряву, а й навпаки: в більшості регіонів скасовано вимикання світла.

6. До всього можна звикнути: поганих новин, нічних тривог; того, що війна триває майже рік. Не можна звикнути тільки до повідомлень про смерть та поранення.

Саме тому питання про термінове закриття кейсів з поставками - це питання збереження тисяч життів.

Красовицький щоденно