4 червня: це цікаво знати

4 червня: це цікаво знати

«Людині для польоту потрібна сила духу, а не пір’я»
Олександр Ільченко

У народі про червень говорили: «Коли червень сухий – купуй бджілку, а мокрий — корівку» , малося на увазі, якщо червень сухий, то буде багато меду, однак мало хліба.

За церковним календарем, 4 червня вшановують мученика Василиска, мученика Іоанна-Володимира; згадують про ІІ Вселенський Собор.

Цей день у давні часи вважався солов'їним днем. Наші пращури ходили слухати спів солов'я, вважали, що «хороший ранок зі співу птахів розпочинається». Якщо на Василиска соловейко співає всю ніч, то день погожий буде. А якщо у цей день добре пахне жимолостю — на дощ. 4 червня наші пращури слідкували за комахами: якщо масово з'являлись павуки і ґедзі — до урожаю огірків. На хороший урожай вказували і сильні роси.

Іменинниками 4 червня є:
Дмитро, Іван, Софія, Володимир.

4 червня народились:

1909 — Олександр Ільченко, український письменник, сценарист. Автор химерного роману з народних вуст «Козацькому роду нема переводу, або ж Козак Мамай та чужа молодиця», повісті «Петербурзька осінь», п'єси «Завтра вранці» . А книга «Місто з Химерами» описує життя Владислава Городецького.

4 червня відзначають:
Міжнародний день безневинних дітей — жертв агресії

Події 4 червня:

1500 — Київ, згідно з Магдебурзьким правом, звільнений від усіх торгових мит.
1630 — на ріці Альті під Переяславом козаки на чолі з Тарасом Трясилом розбили шляхетське військо.
1874 — відбулися перші загальні збори Літературного товариства ім. Т. Г. Шевченка, головою обрали Корнила Сушкевича.
1921 — у Франції вперше представлено парфуми «Шанель» («Chanel № 5»).

Чи знаєте ви, що:

Соловей — віртуозний співак, якому в природі немає рівних. У найбільш «талановитих» солов’їв в мелодіях можна почути до 40 колін. Коліно — це повторюване звукосполучення, вироблене птахом, і, чим більше колін у пісні, тим вона багатослівнішими і приємніше для сприйняття і тим вище цінується соловей.

Заливистим мотиви цієї співочої пташки можна послухати тільки ранньою весною. І пов’язано це виключно з поведінковими особливостями солов’їв.

Коли навесні, на початку травня, солов’ї  повертаються після зимівлі на батьківщину, то відразу по прильоту займають густі чагарникові порослі, в’ють гнізда. І лише через 4-5 днів після «новосілля», коли пробивається перша поросль на деревах, солов’ї починають заливатися своїми чудовими трелями.

Співають тільки самці. І співають вони для того, щоб завоювати самку. Пісня — це знак залицяння за подругою, яка в цей час мовчки сидить неподалік від співака і уважно слухає. І чим віртуозніше соловей буде закликати самку, тим імовірніше їх союз. Співає соловей, сівши на гілочку невисоко від землі. Під час заклично «концерту» він забуває про небезпеку і демонструє своє вміння настільки самовіддано, що до птаха можна підійти впритул і навіть помацати рукою.

При цьому, спростовуючи легенди, придумані поетами про те, що солов’ї співають лише вночі, співоча пташка виконує трелі і в денний час, просто днем її трохи заглушають звуки інших птахів.

Завоювавши самку, соловей продовжує свої концерти до того моменту, поки його подруга не висидить пташенят. Це триває трохи більше 2 тижнів. Своїм співом батько сімейства як би підбадьорює самку в її нелегкій справі, а також сповіщає її, що навколо все спокійно. Замовкає соловей, як тільки на світ з’являються пташенята, щоб не привертати увагу до свого гнізда тварин і птахів. Тепер він насторожі і буде видавати лише короткі вигуки, що попереджають про небезпеку самку.

Спів солов’їв можна почути лише навесні, оскільки все, що залишився відносно короткого літа солов’ям вже буде не до залицянь і виконання пісень. Їм вже необхідно вигодувати, виховати, навчити літати своє потомство. Адже восени вже з підрослими пташенятами солов’ям знову доведеться мігрувати в теплі краї.