4 грудня 2015 року Міністерство оборони відзвітувало про купівлю 739 квартир для військовослужбовців

4 грудня 2015 року Міністерство оборони відзвітувало про купівлю 739 квартир для військовослужбовців

Ще 273 квартири були придбані найближчим часом. На житло для захисників України витратили майже 560 мільйонів гривень – не враховуючи квартир, які отримали бійці Нацгвардії. Також 200 родин військових отримали грошові компенсації за неотримані квартири – на це з бюджету було витрачено ще 100 мільйонів.

2014-й показав, що багато тисяч українців готові боронити свою країну добровільно, не вимагаючи, як у пісні, «ні слави, ні заплати». Однак суспільство – більша частина якого навіть уявити не здатна, що на неї б чекало, якби не армія – дуже й дуже заборгувало цим людям. Тим більше, що війна ставала дедалі більш затяжною, позиційною, і вимагала не так гарячих звитяжців, як добре вивченої, професійної та вмотивованої армії. Військово-політичне керівництво держави, на чолі з президентом Порошенко, це дуже добре розуміло – тому зробило все від себе залежне, аби військовослужбовці мали гідну винагороду за свою небезпечну роботу. Тому навіть у непростому 2015-му, коли економіку кидало то в жар то в холод, знаходило кошти і на солдатські квартири, і на грошове забезпечення, яке збільшилося в рази, і на різноманітні виплати й компенсації, і на лікування та реабілітацію поранених, і на реформу харчування, і на нову форму і на… Хто зна, на що ще? Армія – це напрочуд прожерливий організм, але, якщо її не годувати – обов’язково будеш з’їдений ворогами разом з кістками та черевиками.

Нещодавно голова уряду – вже нової влади, яка не раз показувала своє зневажливе ставлення до захисників України – заявив, що ВВП нашої країни цього року виявився рекордним у доларовому еквіваленті. Мільярди бюджетних грошей були спрямовані на «Велике крадівництво» на ремонті доріг, на прожекти типу «президентського університету», на збільшення зарплат прокурорам, на свята й урочистості… І в той же момент міністр оборони відверто розповіда, що на збільшення зарплатні військовим з 10 до 13 тисяч – банально не вистачає грошей. І в той же час дві третини тендерів на закупівлю палива та мастила для армії просто зірвані. І в той же час іноземні розвідки просто криком кричать про потенційне військове вторгнення, яке готує РФ. А у нас, в Україні – точно всенародно обрана влада, а не ліквідаційна комісія?