4 грудня православні християни відзначають свято Введення в Храм Пресвятої Богородиці

4 грудня православні християни відзначають свято Введення в Храм Пресвятої Богородиці

Щорічно релігійна подія відзначається в один і той же день - 4 грудня. Цього року дата випадає на суботу. Згідно з переказами, саме 4 грудня Діву Марію батьки вперше привели в храм, хоча інших дітей туди не пускали. Дівчинка подолала 15 сходинок без допомоги дорослих, що здивувало всіх присутніх.

Потім священик пустив її в Свята Святих, куди звичайні люди зайти не могли. Навіть сам служитель Божий тільки раз на рік відвідував це місце з жертовною кров'ю. Саме ця подія визначила роль Діви Марії в долі людства.

З тих пір Пресвята залишилася в храмі і виховувалася в суспільстві благочестивих дівчат. Вивчала Святе Письмо, постилася, багато молилася і старанно працювала. Прожила вона серед святих до свого повноліття, а після вийшла заміж за Йосипа.

Що не можна робити в це свято

З давніх-давен на Русі існував звичай - люди влаштовували ярмарки і каталися на санях. Також ходили один до одного в гості. Вважалося, що першим в будинок повинен увійти чоловік, тоді у господарів буде достаток і благополуччя.

Священики в цей день надягають одягу блакитного кольору - цей відтінок вважається Богородичним. Православні запалюють свічки і шикуються "коридором" перед літургією, шануючи той день, коли батьки привели Діву Марію в храм.

Незважаючи на те, що свято випадає на Різдвяний піст 2021, сьогодні можна вживати рибу і їжу з маслом, а також випити трохи вина.

Існують і заборони на введення, сьогодні православним не можна:

Веселитися, збирати галасливі компанії.

Займатися важкою роботою, шити, в'язати і прибирати.

Відмовляти в милостині і допомоги нужденним.

Вінчатися і одружуватися.