4 липня - Міжнародний день дельфінів, що знаходяться в неволі

 4 липня - Міжнародний день дельфінів, що знаходяться в неволі

Дельфіни - люди Моря!

Тримати у неволі цих прекрасних тварин заради комерційних цілей є дикістю. Цей жах повинен стати частиною минулого ― Асоціація рибалок України

 4 липня в Міжнародний день дельфінів, що знаходяться в неволі по всьому світу щорічно проходять пікети на захист дельфінів. Ініціатива виходить від борців за права тварин, які вважають неприпустимим використання дельфінів і інших морських ссавців в мілітаристських цілях і тримання їх в неволі.

Дельфіни, кити і білухи так розумні, що для них необхідно прийняти білль про права. Це дозволить поводитися з ними, як з тими, хто не відносяться до людського роду але є особистостями. Так вважають українські екологи і фахівці Гельсінкської групи, що включає в себе членів британського Товариства захисту китів і дельфінів.


На думку фахівців, Декларація прав китоподібних, в разі її зведення в ранг закону, захистить їх від утримання в зоопарках і нападу з боку браконьєрів. Китобоїв прирівняє до вбивць. А нафтові та будівельні компанії - враховувати наслідки своїх дій для життя цих створінь.

У проекті закону говориться, що кожен представник китоподібних - кити, дельфіни і білухи - має право на життя, і ніхто не має права бути власником цих створінь або робити щось, що порушує їх права, свободи чи встановлені правила.

-         Україна декларує світовій спільноті, що встала на шлях сталого розвитку. А він передбачає цивілізоване, дбайливе співіснування з навколишнім середовищем і шанобливе ставлення до живих організмів, що живуть поруч з нами. Як відомо, дельфіни є високоінтелектуальними ссавцями з високорозвиненою соціальною організацією. Згідно з останніми дослідженнями, вони звертаються один до одного по імені. Крім того, у дельфінів є своя мова. Для високорозвинених, які тонко відчувають дельфінів перебувати в замкнених басейнів дельфінаріїв те саме знаходженню в концтаборі, - каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков - Знаєте, мороз по шкірі, коли на питання «Як почувають себе дельфіни?», Один із співробітників дельфінарію відповів: «А як себе відчував Іхтіандр в бочці з морською водою? Сумують вони ... часто хворіють ... Але, дельфіни настільки вірять і люблять людини, що на кожен виступ виходять зі своєю приголомшливою, тільки їм властивою посмішкою! »Скільки разів громадськості вдавалося домогтися, щоб різні державні служби закривали дельфінарії. Проте через певний час чиновники знімали всі заборони, закривши очі на плутанину з обліком дельфінів і морських тварин, а часто навіть протиправну діяльність дельфінаріїв.


Впродовж десяти років Асоціація рибалок України разом з іншими громадськими організаціями бореться за права дельфінів, вимагаючи закрити всі дельфінарії на території країни та заборонити експлуатацію їх у розважальних цілях. Члени Асоціації переконані, що розум і закон візьмуть гору і скоро дельфіни опиняться в рідній стихії ― в морі. Решту морських тварин АРУ пропонує переселити в океанаріуми, в умови, що максимально наближені до природних.

Про це повідомили у прес-службі Асоціації рибалок України.

 У Чорному морі мешкає три види дельфінів: афаліна, білобочка і азовка. Найбільший бутилконос, або афаліна. Поменше - белобочка і найменший дельфін - азовка (морська свиня, пихтун). Вони занесені до Червоної книги України.

Але це не зупиняє бізнесменів використовувати Червонокнижних дельфінів у розважальних цілях.

-         Заробляють ділки-дельфіноторговці на екзотиці. Не кожна мама може звозити свою дитину до моря, де дельфінів ще можна побачити на волі. Якщо слідувати такій логіці, то не кожна людина може дозволити собі подорож до Африки, щоб побачити пігмеїв, або на Філіппіни, у Гімалаї, Японію. Та це ж не означає, що філіппінців чи японців потрібно возити по країні в цирку шапіто, змушуючи їх проробляти всілякі акробатичні трюки за «юшку» і поблажливе поплескування по голові, ― зазначили в Асоціації рибалок України ― Необхідно закрити всі концтабори для дельфінів. Людина винайшла клітку для собі подібних і для навколишнього його тваринного світу! Неволі в дикій природі існувати не може!

Але закрити дельфінарії ― це пів справи. Після цього необхідно вирішити, що робити і куди дівати тварин. Адже тільки після перебування в карантині під наглядом вчених, можна зробити висновки чи готові дельфіни до життя на волі, чи не втратили вони назавжди вміння виживати в рідній стихії, у тому числі самостійно добувати собі корм, ― зазначили в прес-службі Асоціації ― Треба створювати Центри реабілітації дельфінів Адже повісити замок на двері - не означає допомогти дельфінам, які утримувалися в жахливих умовах. Що робити з тваринами далі? Ідеальний варіант - віддати їх в Центри реабілітації. Однак таких в Україні не існує. Тому склалася дивна ситуація. Суди приймали рішення про закриття дельфінаріїв, виявляючи порушення норм утримання тварин, але практично реалізувати ці рішення не вдавалося.

Також Асоціація рибалок України ініціює створення Курсів навчання допомоги диким дельфінам що опинилися в небезпеці. На них волонтери, дізнаються, що треба робити при виявленні пораненого дельфіна на березі, як надати йому першу медичну допомогу. В Асоціації дуже сподіваються, що грамотна допомогу громадськості буде дуже корисною. Адже тільки за минулий рік на Чорноморському узбережжі від різних причин загинуло кілька сотень китоподібних, в тому числі з вини браконьєрів.

 


Зараз все більше людей розуміють, що дельфінам, косаткам і іншим ссавцям не місце в неволі. У Канаді тепер заборонено ловити і експлуатувати білух. У Бразилії використання морських ссавців для розваги незаконно. В Англії всі дельфінарії закрилися під впливом протестів громадськості. В Ізраїлі імпорт дельфінів для використання в розважальних цілях заборонено. У США, в штаті Південна Кароліна дельфінарії повністю заборонені, в інших штатах також скоро з'являться закони, що забороняють або обмежують знаходження в неволі морських ссавців. Коста-Ріка стала першою в світі країною, яка заборонила утримання в неволі дельфінів і китів. Уряд Індії присвоїв дельфінам статус "особистостей, що не відносяться до людського роду і заборонив їх виступ в неволі - в дельфінаріях, акваріумах, океанаріумах і т. д. Дельфіни в Індії матимуть «свої власні особливі права».

 На сьогоднішній день половина країн Європейського союзу, а саме 14 з 28 його держав, можуть пишатися відсутністю дельфінаріїв. Багато з них вже заборонили використання диких тварин у цирках.
 ****
Дельфіни і кити - істоти дивні. Таємничі. Люди, які плавали з дельфінами, в один голос стверджують, що відчуття, ніби ти гуляєш серед симпатичних людей по вулиці. Цікаво, що дельфіни приймають не всіх людей - від деяких вони просто пливуть, не беруть в компанію, і все. Дельфіни вміють спілкуватися, у деяких видів спостерігаються стійкі сімейні зв'язки. Вчені з'ясували, що у кожного дельфіна є ім'я, яке він отримує при народженні.

Взагалі, вплив дельфінів на людей неймовірний! Ті, кого ці морські гіганти приймають в свою компанію і потім плавають з ними разом, часто не можуть стримати сліз. Вони відчувають те, що в давньогрецькому театрі називалося "очищення - катарсис". Чому так відбувається, пояснити неможливо.

Взагалі багато дослідників вважають, що дельфіни і кити створили свою морську цивілізацію. Люди вийшли з води на сушу, дельфіни залишилися, де були. У дослідників дельфінів є чудова фраза: "Людство створило гроші, телебачення і атомну бомбу. Дельфіни щасливі без усього цього". Є над чим замислитися, чи не так?

Що зробила з природою людина, яка відчуває себе її господарем, ми бачимо: екологічна катастрофа з кожним роком стає все більш реальною. Може, пора вже і повчитися у природи?