4 січня 2017 року Печерський районний суд постановив взяти під варту Сергія Курченка – одіозного поплічника Януковича

4 січня 2017 року Печерський районний суд постановив взяти під варту Сергія Курченка – одіозного поплічника Януковича

В принципі, це рішення можна було б назвати формальністю: мільярдер ще 3 березня 2014-го був оголошений у міжнародний розшук і переховувався в РФ. Проте усі заочні слідчі дії були покликані показати: банда, яка грабувала Україну до 2014-го – як і раніше, поза законом.

Поява на перших ролях у країні таких персонажів, як Сергій Курченко та його друзі – Олександр Клименко, Олександр Янукович та інші – була важким та страшним симптомом. Симптомом занепаду й деградації держави у ті роки. Більшість олігархів, якими б аморальними вони не були, все ж таки піклуються про свій бізнес, намагаються не нищити під корінь власну «кормову базу» й дбають про свою репутацію. Та Курченко був, ніби Коломойський на максималках: намагався вижати українську економіку досуха, і лишав після себе лише руїни. Разом з подільниками – сином президента, головним фіскалом, очільником НБУ та іншими – він грабував Україну жадібно й безжалісно. Рейдерські захоплення, бюджетні схеми, розкрадання банківських коштів – ніякими методами ця компанія не гребувала. Тому нічого дивного, що після того, як українці дали доброго копняка правлячій банді, її члени стали фігурантами кримінальних справ.

Скінчилось все так, як і повинно було скінчитись: сам Віктор Янукович, який допустив цей розгул крадіїв та російських агентів, був заочно засуджений, а у його подільників відібрали награбованого майна на мільярди гривень. «Спецконфіскація», тобто повернення державі вкраденого у 2010-2014 роках, стала істотним джерелом наповнення бюджету.

І треба радіти, що все це відбулося до 2019 року. Бо нинішній режим не лише копіює методи організованого злочинного угрупування «Сім’я», але й намагається (потайки, звичайно) реабілітувати його учасників. І це не пусті слова. Бо на Банковій сидить Олег Татаров, один з провідників репресій проти Майдану. Бо найодіозніших з поплічників Януковича вже вивели з-під міжнародних санкцій – через те, що Україна фактично припинила проти них розслідування. Бо самому Курченку суд повертає конфіскований раніше Одеський нафтопереробний завод. Цікаво, а як на такий реванш команди Януковича відреагує український народ – який цю команду одного разу вже відправив у політичне небуття?