4 травня: це цікаво знати

4 травня: це цікаво знати

«Цвітуть бузки, садок біліє
І тихо ронить пелюстки,
Напівзабуте знову мріє,
Як помах милої руки».
Максим Рильський

Цієї квітучої пори у дохристиянські часи наші предки продовжували вшановувати Богиню Живу, яка у нашого народу асоціювалася з зозулею. У цей час слухали зозулю, і не лише для того, аби дізнатись, скільки років вона накує. Існувала прикмета: які гроші матимеш, коли вперше почуєш зозулю, такий достаток буде протягом всього року.

За церковним календарем 4 травня вшановують мученика Януарія, читця Євтихія, мучеників Федора, Діонісія, святителя Максиміліана.

За народним календарем в цей час потрібно спостерігати за черемхою: якщо вона рано зацвіла — буде тепле літо. Чим раніше вона починає цвісти, тим спекотнішим буде літо. З цього дня вкривається квітами ліловий бузок, у садах зацвітають нарциси. Саме час садити часник, щоб літом уже зібрати врожай.

Іменинниками 4 травня є:
Денис, Кіндрат, Федір, Пилип, Євтихій.

4 травня народились:
1885 — Лео Сирота, піаніст-віртуоз. У віці 11 років він уже давав уроки учням і гастролював з концертами, навчався та викладав в консерваторіях Києва і Львова. Основоположник школи фортепіанної музики в Японії.

1889 — Марія Тессейр-Донець, оперна співачка (колоратурне сопрано) і педагог, заслужений діяч мистецтв. Партії:Марильця, Панночка, Оксана («Тарас Бульба», «Утоплена», «Різдвяна ніч» М. Лисенка), Розіна («Севільський цирульник» Дж. Россіні) та ін.

Події 4 травня:

1878 — В будівлі оперного театру Томас Алва Едісон вперше продемонстрував винайдений ним фонограф.
1979 — Маргарет Тетчер стає прем'єр-міністром Великобританії, першою й поки єдиною жінкою-прем'єром Великобританії.
1986 — зона евакуації навколо Чорнобиля збільшена до 30 кілометрів

Це цікаво:
Наші дохристиянські предки вважали, що травень – це місяць Ярила – Бога весняних робіт, любові, заступника сівачів і хліборобів. Ще раніше його називали Урай, Урій, Рій та Володар. За народними переказами – це був юнак у білому полотняному одязі, босий. На голові він мав вінок з квітів, а у руці тримав житні колоски, любив їздити на коні і опікувався земними плодами: зеленню, врожаєм зернових. Зображувався як символ весняного розквіту і любові.

Чи знаєте ви, що:
Інколи люди, невідомо як, дізнаються про наближення своєї смерті і не помиляються. Наприклад, про свій останній день знав і Григорій Сковорода – філософ і поет. Він був цілком здоровий, коли прийшов до слободи Іванівнка і оголосив про наближення своєї кончини. Сам викопав собі могилу, потім змінив білизну, поклав під голову свої твори і помер.