"У росії продовжують (віджимати бізнеси) кремлівську націоналізацію" - Антон Швец

"У росії продовжують (віджимати бізнеси) кремлівську націоналізацію" - Антон Швец

Вчора путін виступав на РСПП (російському зʼїзді промисловців і підприємців). Там розповідав про націоналізацію підприємств і намагався виправдовувати весь цей двіж.

Каже, що це ті випадки, коли «действия или бездействия» підприємців наносять «прямой ущерб безопасности страны и национальным интересам». У березні путінські посіпаки відзвітувалися йому, що націоналізували активів на більш ніж трильйон рублів. Це компанії, чия продукція «критически важна для укрепления обороноспособности и развития экономики страны».

Найчастіше націоналізують підприємства ВПК, машинобудування, харчової промисловості, порти та нерухомість. Пояснюють це все незаконним володінням власністю, антикорупційним законодавством і порушенням прав рф, гг.

Отак воно і працює.

У вересні 2023 путін каже: «Нет, никакой деприватизации не намечается, никакой деприватизации не будет, это я вам могу точно сказать. «Кошмарить» никого не будут, но все должны соблюдать законы Российской Федерации».

А у квітні 2024 кремль, бізнес за бізнесом, віджимає активи й аргументує це «ущербом». За останні пару років у росії було достатньо гучних кейсів таких ущербів. Одні з крайніх – Челябінський електрометалургійний комбінат, «Кубань-вино», «Макфа» та Івановський завод важкого верстатобудування.

А тепер, як казав один задорнов: «Готові? Зараз буде смішно». Після путінського спіча про «ущербы» чогось ніхто не аплодував. Його реакція, цитую: "Могу сказать, почему аплодисментов не было. Потому что действия правоохранительных органов, несмотря на наши разговоры, продолжаются. Я надеюсь, что мы, действительно, выработаем тот подход, о котором я сейчас сказал, и нормализуем эту ситуацию".

Тобто націоналізуємо все повністю?