"Артилерійській вогонь: Україна дуже чекає 155-мм снаряди. Це зараз дуже важливо" - Олександр Карпюк

"Артилерійській вогонь: Україна дуже чекає 155-мм снаряди. Це зараз дуже важливо" - Олександр Карпюк

Є багато порівнянь різниці по снарядам. Але нажаль вона не відображає загальної картини.

Так, західні САУ більш точніші та дальнобійніші. Але це не працює при дефіциті снарядів.

Тобто, якщо вважається, що коли росіяни переважають нас в рази в кількості снарядів, то ми хоч і в меньшій кількості, але все ж вражаємо цілі артою.

Ну тобто якщо росіяне наприклад випустили 10000 снарядів і щось там вразили, то ми випустили 2000 і вразили в 5 разів менше, але вразили.

Але ніт.

Артилерійській вогонь є різним. Є вогонь на подавлення. Є біглий вогонь. Є бентежний вогонь. Є вогонь на знищення.

Якщо в тебе є на ціль 30 снарядів та 3 САУ, то ціль буде знищена. Так, багато ляже поруч, але вкупі, загальна щільність допоможе досягнути результату.

Коли ж в тебе один Цезарь, і на ціль дається 6 снарядів, то навіть з урахуванням більшої влучності, ти не можеш і близько досягнути ти ж результатів. Коли ми корегували батареї з 2-3 гаубиць (тут доречі ванлав робота 45 артилерійської бригади та Мсти 59 бригади, поки в них були на ці 2С19 снаряди), то це була продуктивна робота. Коли 55 бригада стріляла декількома гаубицями (777 наскільки пам'ятаю)- теж був вогонь-вогонь.

Потім коли пішло корегування однієї машини з невеликою кількістю снарядів, то вся ефективність зішла на нівець. Бо ти пару перших снарядів спіймав, тільки почала гаубиця пристрілюватись до цілі- і все, снаряди закінчились. А так як працює одна гармата, і це розуміють ті хто по ту сторону, то на 3-4 постріл вони просто вискакують в паузу між пострілами та звалюють. Ну а якщо не звалюють, то через пару пострілів снаряди закінчились і все.

Тобто по причині дефіциту снарядів, замість вогню на знищення, в нас здебільшого бентежний вогонь. Так, іноді бувають класні влучання на перших снарядах, але це не система, а випадковість здебільшого.

А навіть пʼять бетежащих вогневих нальотів не замінять як ви розумієте, одного нальоту на знищення.

Тому нам не просто потрібно більше снарядів, а треба мати набагато більше снарядів, щоб богиня війни, артилерія, могла виконувати свої функції.

Так, Ескалібури колись допомогали змістити цю різницю по кількості/влучанням, але массове подавлення GPS обмежило їх можливості.

Україна дуже чекає 155-мм снаряди. Це зараз дуже важливо.