6 березня: це цікаво знати

6 березня: це цікаво знати

Найбільший біль – це той, що ми
Його ні з ким не розділили.
Горлач Степан

За церковним календарем 6 березня вшановують преподобного Тимофія, святителя Євстафія, святителя Георгія.

У народі цей день називали днем Тимоша-весногрія, Хоми. Цього дня зазвичай весна приходила на поріг з сонечком і теплим вітерцем. Говорили: «прийшов Хома – зими вже нема», або «на Тимоша-весногрія і старцям надія».

Іменинниками 6 березня є:
Остап, Тимофій, Юрій, Захар, Іван.

6 березня народились:

1931 — Олександр Білаш, український композитор. Автор популярних пісень «Ясени», «Два кольори», «Сніг на зеленому листі» та ін.

6 березня відзначають:

Всесвітній день боротьби з глаукомою (цей день почав проводитися з 2008 року за ініціативою Всесвітньої асоціації товариств глаукоми — WGA і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою – WGPA).

Глаукома — захворювання очей, що характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску. Початок недуги підступний і протікає безсимптомно. Якщо лікування цього захворювання не проводиться, то поступово починає звужуватися поле зору — людина перестає помічати розташовані збоку об’єкти, надалі хвороба призводить до прогресуючого зниження зору, причому з часом можлива повна його втрата. На жаль, зір, втрачений внаслідок глаукоми, не підлягає відновленню.

Кількість глаукомних хворих у світі вже доходить до 100 млн. осіб. При цьому з 28 млн. сліпих у світі майже кожен п’ятий втратив зір у зв’язку із цим захворюванням.

Події 6 березня:

1475 — народився Мікеланджело (Людовіко Буонаротті Сімоні), італійський художник («Сикстинська капела»), скульптор («Давид»), архітектор (собор Св. Петра у Римі), поет епохи Високого Відродження.

1665 — у Лондоні вийшов перший у світі журнал («Філософські праці Королівського товариства»)

1899 — німецький хімік Фелікс Гоффманн отримав патент на аспірин. Півтора року перед цим, намагаючись знайти ліки для свого батька, хворого ревматизмом, він відкрив лікувальні властивості ацетилсаліцилової кислоти.

1913 — у газеті Сан-Франциско вперше в пресі згадане слово «джаз».

1918 — Центральна Рада проголосила адміністративну реформу УНР, поділивши її на 32 землі.

1928 — народився Габріель Гарсіа Маркес, колумбійський письменник. Серед найвідоміших робіт — «Полковнику ніхто не пише», «Осінь патріарха», «Хроніка оголошеної смерті», «Сто років самітності», лауреат Нобелівської премії (1982 року).

1939 — на честь 125-ї річниці від дня народження Кобзаря у Києві відкрито пам'ятник Тарасу Шевченку.

1992 — в день народження італійського скульптора Мікеланджело тисячі комп'ютерів по всьому світу стали жертвами нового масового вірусу «Мікеланджело». Цей вірус активізується лише 6 березня і знищує інформацію на гнучких і жорстких дисках. Збитки завдані всіма вірусами в 1992 році оцінюються спеціалістами в 1 мільярд доларів.

2003 — Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Державний гімн України».

«Рідна країна»