6 лютого: це цікаво знати

6 лютого: це цікаво знати

«Щастя – це трикутник, а в нім три боки:

віра, надія, любов».

Богдан-Ігор Антонич

У народі 6 лютого – знову день-«весноукажчик». Вшановуючи Оксану Напівзимницю, підмічали: «Якщо день ясний і тихий, то весна буде гарною; якщо в обід сонце, то рання весна, а якщо хурделиця, то затягнеться надовго».

За церковним календарем 6 лютого вшановують преподобну Ксенію (Оксану), блаженну Ксенію Петербурзьку, святителя Герасима Великопермського, мучеників Іоанна Казанського, Вавилу Сицилійського та учнів його Тимофія і Агапія, преподобного Македонія – Сирійського пустельника, мученика Анастасія Персидського.

У народі 6 лютого називали днем Оксани-веснопровісниці. За погодою у цей день передбачали майбутню весну: «Яка Оксана — така весна». «Якщо на Ксенію (Оксану) хороша погода — весна буде красна (хороша)». Наші пращури говорили: «На півзимницю дорогу перемітає — корм підмітає». Це означало, що зима затримається, і домашні тварини з'їдять всі приготовані для них запаси.

Події 6 лютого:

1900 — Олександр Попов вперше передав по радіо сигнал про лихо на морі.

1925 — Почала виходити перша українська піонерська газета «На зміну» (згодом — «Зірка»).

1944 — Прийнято постанову про повернення з евакуації до Києва Академії наук України.

1958 — Створено Спілку кінематографістів України.

1996 — Британську антарктичну станцію «Фарадей» передано українським полярникам. На її базі створено українську станцію «Академік Вернадський».

6 лютого святкують:

Міжнародний день бармена

День бармена, який відзначається 6 лютого в День святого Аманда, став у багатьох країнах професійним святом барменів і рестораторів. Покровитель виноробів і барменів святий Аманда, єпископ Маастріхтскій (584-679роки), став офіційним покровителем виноробів, торговців вином, пивоварів, власників барів і ресторанів через свою діяльність щодо євангелізації виноробних регіонів Франції, Німеччини.

Цікаві факти про 6 лютого:

В цей день у 1912-му році народилася Єва Браун, дружина Адольфа Гітлера; одружилась з фюрером за день до того, як вони разом закінчили життя самогубcтвом. Як відомо, за декілька днів до капітуляції Німеччини, 28 квітня 1945 року Гітлер і Браун одружилися в підземному бункері під Берліном. Через 36 годин вони обидва прийняли цианід. Єва Браун померла як Єва Гітлер.

В цей день у 1928 році до Нью-Йорка прибула жінка, що називала себе Анастасією Чайковською і стверджувала, що вона дочка останнього російського імператора Миколи II. У США Анастасія зустрілась з Глібом Боткіним, сином убитого разом з царем його особистим лікарем, котрий визнав її за дочку царя, з якою він дружив у дитинстві. Це стало початком грандіозної містифікації, котра тривала до 1950-х років, коли претензії Анастасії Чайковської на приналежність до царської родини були офіційно спростовані.

В цей день у 1945 році народився Боб Марлі (Роберт Неста), ямайкський композитор, співак у стилі реггі («Get Up, Stand Up», «No Woman No Cry», «I Shot the Sheriff»). Перший артист Ямайки, що зумів домогтися міжнародного визнання. У своїх піснях він розповідав про труднощі і щоденну боротьбу народу Ямайки, створюючи портрети людей пригноблених і обділених, але щирих і світлих, що було невичерпним джерелом їхньої сили. Завдяки йому сонячна музика Ямайки стала невід'ємною частиною світової музичної культури.

В цей день у 1958 році літак, на якому футбольна команда «Манчестер Юнайтед» поверталася з одного з єврокубкових матчів, розбився при зльоті з аеропорту Мюнхена (посадка була здійснена з метою дозаправки). У пожежі і під уламками загинуло 23 чоловіка, серед яких були й 8 футболістів, 8 журналістів і три співробітники клубу. Чудом вижили тренер Метт Басбі, який отримав серйозні травми, захисник Білл Фоулкс і нападаючий Боббі Чарльтон.

В цей день у 1971 році — у ході прогулянки по Місяцю американський астронавт Алан Шепард продемонстрував удар по м’ячику від гольфа.

В цей день у 1985-му Стів Возняк, співзасновник компанії Apple Computer, на потіху друзям створив свій перший комп'ютер, залишив компанію на знак протесту проти її перетворення в громіздке і малоефективне бюрократизоване підприємство. В цей же день компанія Microsoft оголосила про створення текстового процесора Word, призначеного для комп'ютерів IBM PC. Інтуїтивно побудована, проста в роботі програма зуміла витримати конкуренцію з лідером програм для обробки текстів WordPerfect і невдовзі стала однією із найпопулярніших у світі.