"Пакет США - ПВО та снаряди" - Кирило Данильченко

"Пакет США - ПВО та снаряди" - Кирило Данильченко

Як ми пам'ятаємо, наприкінці січня 2024 року США реанімували 1900 із 2700 ракет до ПЗРК Stinger — це були партії на утилізацію, термін придатності яких минув. На кожному засобі доставки вони зекономили 40–50 тисяч доларів, бо модернізація дешевша за купівлю нових. Нам США відвантажили 2000, а собі відновили за два роки війни 1900.

Ба більше, крім твердого палива, Stinger отримали апгрейд ГСН, що дозволяє захоплювати невеликі БпЛА. Судячи з того, що США зараз не ведуть експедиційної операції проти противників, які скуповують китайські БпЛА контейнерами, то зрозуміло, куди їх спрямують.

Крім того, нове замовлення до 2026 року на 1300 ракет можуть виконати на кілька місяців швидше — частину спрямують в арсенали армії США, спустошені війною, а частина піде в Україну.

RIM-7 Sea Sparrow та AIM-9M — це витратники для ЗРК «Бук». Їх поєднують із західними оглядовими РЛС і використовують як паліатив у боротьбі з БпЛА, крилатими ракетами. Вони також здатні відігнати від лінії літальні апарати з некерованим озброєнням.

Дальність 18–25 км, звичайно, менша, ніж у базових ракети «Бука», але там РЛ-наведення й ІЧ-боєголовка, дистанційний підривник і вони добрі як масовий витратний матеріал.

А витратники — це важливо. Ніхто не розраховував, що цілями будуть не штурмовики й бомбери, а тисячі дронів і ракети від ЗРК у ролі балістики.

Щодо Patriot — їх до 30–40 батарей на зберіганні у США, але це PAC-2 ранніх модифікацій. Оскільки ранні батареї воювали ще під час першої операції проти Саддама і з них Вашингтон бере на модернізацію для себе й союзників найсвіжіші, цілком зрозуміло, в якому стані решта.

У світлі нової гонки озброєнь з Китаєм навряд чи вони хочуть знімати чогось багато з бойового чергування — звідси й переговори про реекспорт у ЄС.

Знову ж таки, уже коли розширять виробництво й нові лінії, на рік планують випускати до 650 ракет. Це і для Польщі з Румунією, і для США, і для нас. Той самий єдиний завод у Кемдені. Тож не йдеться про тільки-но підняті батареї — це і вожений запас, і НЗ для тих країн, які будуть готові розпочати передачі.

Але в будь-якому разі кожна ракета — це дорого (протиракети від балістики — 6–9 млн), їх не випікатимуть, як гарячі пиріжки.

Тому вал ракет для FrankenSAM проти БпЛА та ПЗРК, які змусять штурмовики й ударні вертольоти триматися подалі від ЛБЗ, — це наше все.

Решта пакета — усе те, що потрібно і потрібно терміново: 155-міліметрові й 105-міліметрові снаряди, міни до міномета, включно із 60 мм.

Імовірно, не тільки валові боєприпаси, але й спеціальні: системи постановки мін, дими, освітлення, високоточні снаряди, як це було в попередніх пакетах.Бронемашини HMMWV, MRAP, БМП Bradley.

Механізовані частини можуть передати свою техніку Корпусу резерву, а нові формування третьої черги воєнного часу — отримати бойові таксі й носії ПТРК для санітарної евакуації, підвезення боєприпасів, маневрових груп, з хорошими шансами вижити після підриву.

Ну і так, судячи з того, що в пакеті високоточні авіаційні боєприпаси й аеродромне забезпечення, F-16 уже не за горами. Групам на багі й мотоциклах, що поспішають зайняти будівлю на нейтралці, підготуватися до подарунків.