7 квітня: Благовіщення

7 квітня: Благовіщення

Це одне з найшанованіших в Україні християнських свят.

Цього дня перед Пречистою Дівою Марією постав архангел Гавриїл, аби сповістити, що внаслідок непорочного зачаття від Духа Святого вона народить Сина Божого, Спасителя людства:

«Радуйся, благодатна, Господь з тобою. Зачнеш у лоні, і породиш сина, і назвеш його Ісус.
Він буде великий і Сином Всевишнього назветься, і дасть йому Господь Бог престол Давида, батька його, і царюватиме над домом Якова повік, і царству його не буде кінця.»

Марія, котра на той час щойно заручилася з Йосифом, промовила: «Як же це станеться, коли я мужа не знаю?». І відповів архангел: «Дух Святий зійде на тебе... У Бога немає неможливого.» Марія сказала: «Я раба Господня, нехай буде мені по твоєму слову»…

Церква встановила дату відзначення Благовіщення у IV ст. (після того, як окремим святом стало Різдво Христове), відлічивши 9 місяців від Різдва.

 В Україні вважається, що Благовіщення – третя зустріч весни, після Стрітення Господнього та Сорока Мучеників. Цього дня Зима остаточно переможена Весною; Господь благословляє землю на засівання. Після Благовіщення можна починати роботи у полі й на городі.

До України повертаються лелеки й заходяться лаштувати гнізда.
Після зимового сну виповзають вужі та змії. Господарі випускають усіх свійських тварин і виносять надвір вулики.  

Існує чимало «благовіщенських» прикмет.

Скажімо, якщо цього дня дівчина, йдучи по воду, знайде квітку первоцвіту (примули, що має також народні назви миколайчиків, баранців), — цього ж таки літа вона вийде заміж. А якщо знайде пролісок —  буде щаслива.

А жінкам годиться особливо піклуватися про своїх чоловіків. Кажуть, якщо дружина назве сорок разів свого чоловіка «милим» — цілий рік подружжя житиме у щасті та злагоді.

На Благовіщення, за українським звичаєм, не можна чинити жодної роботи, — ні в полі, ні в господі чи оселі — адже цього дня «навіть птах гнізда не в’є».  

Не можна торкатися насіння та зерна, приготованих для сівби, бо воно враз втратить свою силу і не зійде.

Так само не треба  під квочку підкладати яйця, бо перетворяться на побовтюхи.

Не слід брати і давати в борг гроші. А крім того – сіль та перець.   Жіноцтву ж не варто коси плести й занадто пишно вдягатися.  

На Благовіщення в українських церквах завжди відбувалися святкові служби Божі, на церковних подвір’ях у небо випускали білих голубів.

Цього року – ситуація незвичайна, тож варто застерегтися і брати участь у церковних богослужіннях ліпше онлайн…  

Зате можна всім, хто постує, на Благовіщення трохи піст послабити:   їсти рибу, олію, ба навіть краплину вина випити. А от м’ясо чи молочне – в жодному разі.  

З Благовіщенням будьте здорові!

Нехай ваші оселі навідують лише добрі, благі вісті!