Іноді стійкість однієї людини в критичній ситуації може визначити подальший розвиток цілих країн

Іноді стійкість однієї людини в критичній ситуації може визначити подальший розвиток цілих країн

Як у випадку з майбутнім засновником міста Осло королем Харальдом ІІІ, коли він ще був вигнанцем без майбутнього.

Кажуть, втративши все після розгрому своєї родини, він приєднався до шайки морських розбійників і був одним з багатьох пахарів моря, поки доля не поставила його перед смертельним випробуванням.

Кораблі попали в бурю, дракар з ватажком було пошкоджено і команда змушена була перебратися на інше судно, але там місця вистачило не на всіх, тому було вирішено тягнути жереб.
Його зробили з поламаних стріл, і хто витягав не помічену білою фарбою частину - залишався на кораблі з пробоїною.

Сталося так, що ватажок витягнув перепустку на майже вірну смерть, а молодому Харальду випало перебратися в безпечне місце, і тоді він сказав:
- Я залишуся, без досвідченого вождя всі будуть приречені.
І вони обмінялися частинами стріл.

Але залишившись на приреченому кораблі, Харальд звернувся до залишків команди з закликом не припиняти вичерпувати воду і продовжити веслувати в напрямку берега, бо "це теж битва, а боги вимагають битися завжди".

І... завдяки надлюдському зусиллю вони дісталися берега, а інший корабель все одно розбився об каміння і затонув разом з командою.

Тоді всі зрозуміли, що вдача молодого вигнанця була великою і він став новим ватажком, почипивши на шию талісман "невдалого жереба", з яким він не змирився і переміг.

І розпочав свій шлях конунга Харальда Суворого - щоби прославитись успішними походами, здобути корону Норвегії, одружитися на доньці Ярослава Мудрого та опосередковано допомогти стати королем Англії іншому норману, Вільгельму Бастарду.

Але це вже зовсім інші історії, які я, можливо, продовжу, якщо вам була цікава ця)

Валерій Прозапас