"Влада зобов'язана розмовляти з суспільством" - Віталій Портников

"Влада зобов'язана розмовляти з суспільством" - Віталій Портников

Демократичні процедури працюють лише тоді, коли у суспільства є дієві важелі для контролю над владою. Ми, як правило, боїмося таких важелів через їхні можливі наслідки.

У кожній масовій акції нам вбачається Майдан. Прихильники влади стверджують, що акції протесту послаблюють її позиції. Противники нерідко сприймають свій протест як перший крок до зміни влади. І ми не питаємо себе, як виживають західні країни з їхніми нескінченними страйками і демонстраціями.

Володимир Зеленський сьогодні вирушає до Парижу - столиці країни, в якій вже п'ятий день триває загальний страйк громадян проти політики президента Еммануеля Макрона. Вранці у понеділок в центрі країни утворилися затори довжиною 620 км! І протести будуть тільки посилюватися.

Причому для Франції це - звичайна подія. Громадяни, які не беруть участі в страйку, співчувають своїм співвітчизникам. Сам Макрон проводить зустрічі з представниками страйкарів. І ці зустрічі можуть внести реальні корективи в проект пенсійної реформи, яку в середу представить в парламенті прем'єр-міністр країни Едуар Філіп.

Головна відмінність цивілізованої демократії від пострадянського авторитаризму - це здатність влади до діалогу з суспільством. Західним демократіям це теж давалося дуже нелегко. Але, тим не менш, вдалося перейти від революцій до страйків і демонстрацій, від конфронтації до поваги.

Акції протесту, які проходять в нашій країні напередодні вкрай ризикованої для самого виживання Української держави зустрічі в Парижі - черговий доказ зрілості і відповідальності українського суспільства. І представникам нової влади ще належить довести, що вона здатна до плідної участі в діалозі з тими, хто її попереджає і з нею не згоден.

Майдани завершувалися по-різному. 2004 року владі довелося погодитися на реальний діалог з учасниками протесту, завдяки чому і був досягнутий компромісу. 2014 року режим Януковича втомився від імітації діалогу і зважився на застосування сили. Саме це і повинно стати головним уроком для будь-якого українського президента і будь-якого українського силовика.

З учасниками протестів розмовляють. Їх не розганяють і їх не вбивають.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ