"ПАРИЖ. ЗЕЛЕНСЬКИЙ ПОЧАВ І ПРОГРАВ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ПАРИЖ. ЗЕЛЕНСЬКИЙ ПОЧАВ І ПРОГРАВ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Сказане президентом Зеленським на прес-конференції – то лише слова-горобці, дмухнеш – розлетяться. У дипломатії важать документи. Ми чули які червоні лінії вимагав не переступати Майдан. Що ж ми бачимо по документах?

Майдан вимагав не проводити виборів на окупованих територіях до їхньої деокупації. У «Загальних узгоджених висновках Паризького саміту в Нормандському форматі 9 грудня 2019 року» на це сказано: «Вони (сторони – Д.В.) вважають за необхідне інкорпорувати «формулу Штайнмаєра» в українське законодавство». Формула Штайнмайєра в російській версії означає, що контроль над кордоном Україна отримає ПІСЛЯ виборів на окупованих теренах – коли їх визнає ОБСЄ. Дорікання попередній владі – дурниці. Наведена цитата з «Висновків» чітко показує – формула Штайнмайєра наразі в українське законодавство НЕ включена. А чинний закон про особливий статус ОРДЛО говорить чітко – спершу виведення окупаційних військ, потім – все інше. Чинний закон по суті заблокував свого часу виконанні Мінських угод прийнятих Україною під тиском російської армії і західних союзників. Відчуйте різницю.

Майдан вимагав: «Жодних компромісів щодо унітарної держави і ніякої федералізації». Президент Зеленський вголос в голос також сказав про те саме. Але. Знову таки читаємо «Висновки»: «Сторони висловлюють зацікавленість у досягненні домовленостей… щодо всіх правових аспектів Закону про особливий порядок місцевого самоврядування (про особливий статус) окремих районів Донецької та Луганської областей». Журналіст Роман Цимбалюк звернув увагу, що в російському і в українському варіантах ця фраза написана по-різному (!!!). Український варіант – наведений вище. А російський виглядає так: «особого порядка местного самоуправления – особого статуса Отдельных районов Донецкой и Луганской областей – как указано в Комплексе…». У нас – дужки. У них – тире. Гадаю нікому не треба пояснювати що в документах такого рівня важить кожна кома?

Експерти вже висловилися, що ці пункти нібито безневинні – залежить від того, якої позиції дотримуватиметься Україна. Але. Вже зараз ми бачимо, як пропозицію німецького дипломата Штайнмайєра Москва спотворила так, що її не впізнає сам Штайнмайєр. «Написане пером – не вирубати сокирою», - кажуть росіяни. Переконаний, вони 1001 раз нам нагадають про ці пункти і апелюватимуть до них саме в своїй редакції – так саме як вони апелюють до Мінських угод, які не мають в Україні юридичної сили (їх не ратифікувала ВР) і за порушення яких на Росію накладені санкції.

Команда Зеленського ще дорікає підписаними документами п’ятому президентові Порошенку!

Майдан вимагав: «Жодного припинення міжнародних судових процесів проти Росії». Керівники «Нафтогазу» підтвердили, поступок по міжнародних арбітражах не буде. Але водночас українська делегація погодилася російський борг взяти не грішми, а газом. А це – процес довгий. Він потребує додаткового узгодження – які обсяги і за якою ціною газ отримає Україна? Скільки реально того боргу дійде до нас – питання відкрите. Москва обов’язково крутитиме нюансами як шахрай торбою – вона майстерно це вміє.

Але ж обмін полоненими – скажете ви. Але ж припинення вогню до 1 січня! Відповім. Після того як Москва випустила погуляти наших моряків (вона їх не повернула – їх щомиті можуть викликати в РФ на допит і знову затримати) в обмін на Цемаха, що зруйнувало наші стосунки з Нідерландами, я з жахом думаю про те, яку ціну ми заплатимо на цьому обміні. Щодо припинення вогню – на Зеленського тепер повісять кожного українського солдата, який загине після 1 січня і йому доведеться домовлятися… з терористами ДиРи. А обстріли не припиняться – їх припиняли вже не раз. Зеленський сам сказав, аби розвести війська по всій лінії розмежування – треба буде від 6 до 20 років.

Війна не завершиться. Війна переміститься на наші вулиці, у вигляді бойовиків, що гастролюватимуть до нас з теренів ОРДЛО. Бандитизм, напади на ветеранів, політиків бізнесменів – от ціна яку заплатить Україна за примарний мир.

Хто сідає грати з чортом – програє, коли бере карти в руки.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко