9 січня 2018-го був опублікований щорічний індекс закордонних паспортів

9 січня 2018-го був опублікований щорічний індекс закордонних паспортів

Авторитетна агенція «Henley & Partners» склала рейтинг «сили паспортів», тобто можливості вільно подорожувати з ними світом. Експерти проаналізували документи 200 країн – Україна зайняла серед них 44-е місце – і перше серед країн колишнього СРСР (за виключенням Балтії). Для порівняння, Росія зайняла 48-е місце, як і Молдова.

Само собою, в першу чергу такі успіхи українського паспорту були пов’язані з запровадженням безвізу. Можливість вільно подорожувати в усі країни Євросоюзу, а також в деякі асоційовані, типу Норвегії чи Швейцарії, серйозно підняла цінність українських документів у світі. Окрім очевидної зручності для громадян, це був неабиякий аргумент на користь зміцнення міжнародного авторитету нашої держави.

Як не іронічно звучить, до 2014 року найбільші шанси на безвіз серед країн тодішнього СНД мала саме Російська Федерація. Проходили серйозні перемовини на високому рівні, і росіяни готувались їздити до Європи і витрачати свої доходи на її теренах. Але кремлівське керівництво вирішило, що імідж агресивних писхів та міжнародних злочинців важливіший за стосунки з цивілізованим світом – і на перспективах безвізу був поставлений хрест. Натомість «зелене світло» отримала Україна – що стало додатковим ляпасом країні-агресору. Виявилось, що ані нафтодолари, ані ядерні ракети, ані численні агенти впливу у провідних країнах – не принесуть тобі поваги та довіри з боку міжнародної спільноти. І що демократичним державам шлях до цивілізації відкритий, а агресивним злодіям – навпаки.

Сьогодні Україна стикається з ризиком втратити безвіз. Бо нинішнє керівництво постійно та систематично порушує усі умови, які були висунуті нам з боку ЄС. Західні країни вичікують, взявши ковідний тайм-аут: вони ще сподіваються, що здорові сили перехоплять державне кермо, і повернуть Україну на її нормальний проєвропейський шлях. Втісм, залежить це не від них, а лише від нас.