"9 травня - День Перемоги ...1920 року" - Віталій Портников

"9 травня - День Перемоги ...1920 року" - Віталій Портников

Учора президент Польщі Анджей Дуда вшанував пам'ять воїнів Української Народної Республіки, які виборювали незалежність України та Польщі від більшовицької Росії.

Тоді полякам вдалося – за допомогою української армії – відбитися на 20 років. Але Україна була окупована Росією, знову перетворилася не просто на її колонію, а на плацдарм для нових агресивних дій - як окупована Білорусь зараз.

Але у війні 1920 року були спільні польські та українські перемоги. Було й визволення Києва від варварів – російських більшовиків. Був парад Перемоги на Хрещатику 9 травня 1920 року. Спільний парад українських та польських військ.

Давайте пам'ятати не лише про поразки, а й про перемоги. Без “чуда на Віслі” не було б відродження незалежної Польщі, не було б “Солідарності” – хоча був і 1939 рік, і комуністичний режим. Без 9 травня 1920 року не було б і проголошення незалежності України та нашого сьогоднішнього опору ворогові.

Тож нехай у нашому календарі 8 травня буде днем ​​Перемоги над гітлерівським Рейхом, а 9 травня – днем ​​ Перемоги над більшовицькою Росією.

А день Перемоги над путінською Росією ще попереду. Він також буде.