"А дійсно, чому державні службовці одягаються так нудно?" - Тамара Горіха Зерня

"А дійсно, чому державні службовці одягаються так нудно?" - Тамара Горіха Зерня

Чому сотні тисяч чоловіків і жінок щодня вбираються у непривабливу уніформу, у якій так складно подати себе з вигідного боку.  

І чому крок вліво-вправо викликає таке обурення. Коли найбільші відчайдухи дозволяють собі мілі-мікро-міпусінький бунт проти традицій, їх сприймають як підкорювачів Евересту, не менше. Що, ти вдягнув на офіційну зустріч яскраві шкарпетки? одну яскраву шкарпетку? Оооо, ти крутий, про це зараз напишуть усі ЗМІ світу. Ти кинув виклик людству кольором краватки? Боже, це так екстравагантно, ця сміливість у тобі точно від бабусі, яка у Другу світову голими руками ловила бомби.

Більше всього державна служба нагадує армію. У роботу державного апарату неможливо заскочити рибкою з вулиці і відразу влитися у струю. Навіть якщо у тебе відповідна освіта, тобі все одно потрібен час на адаптацію, потрібна велика робота над собою і менторство. Тобто має бути людина, яка буквально візьме за руку і розповість про нюанси. Про підводну частину айсберга, яка складається з негласних правил, традицій і шляхів.

Звичайно, щось подібне практикується у кожній сфері, але у «державників» це ціла система, про яку неможливо розповісти двома словами. Причин цьому безліч, можна знайти логічне, функціональне, навіть релігійне пояснення.

Я романтик, тому пояснюю для себе це романтичним чином, але озвучити це пояснення соромлюся… засміють. Скажуть, що так зараз взагалі ніхто не думає, це утопія. Менше з тим.

З моїх особистих спостережень, люди, які саме на державній службі раптом починають одягатися яскраво, виклично і богемно, так що виділяються на кожній фотографії, довго на роботі не затримуються. І такий сплеск креативу має дві причини. Може є і більше, але я зустрічала тільки дві.

По-перше, людина виконує якусь особисту програму, реалізує свої особисті цілі, не пов’язані з посадовими обов’язками. Сукня вже легендарної помічниці колишнього заступника міністра з цієї опери. Звідти ж – мокра кофта, майка чи майтки Зеленського, які чомусь транслюються на офіційному президентському сайті.

І другий варіант – це коли чиновнику доводиться викликати вогонь на себе. Це відволікаючий маневр, прикриття, спеціальна акція, тушка зайця, якою відволікають увагу мисливських собак, доки справжній заєць тікає в іншу сторону. Типовим прикладом такої поведінки була Юлія Мендель з її недолугими костюмами. Мені здається, що дружина Президента, яка час від часу з’являється на офіційних заходах із босими ногами, хоча їй точно вказували на недопустимість босоніжок, - теж звідти. Коли бачу щось подібне, я розумію, що нам показують маскувальну сітку.


Хтось може мені закинути народних депутатів. Мовляв, подивися, як вони ходять у Раду. Що це, перше чи друге? Я скажу: ні те, ні інше. Там просто велика частина випадкових людей, які не влилися у систему і не залишаться у ній. І їх, до речі, можна впізнати за одягом. Вони вилетять з парламенту після наступних виборів, їх усі забудуть. Вони тут же зникнуть з екранів телевізора, потім згорнуть свої сторінки на Фейсбуці, а потім переїдуть у тік-ток, і на цьому все.

І кожен такий виліт означатиме благо для країни.