"А ДАЛІ БАГАТЬОХ ЧЕКАЮТЬ - ДЕПРЕСІЇ ТА СИЛЬНИЙ СТРЕС" - Александр Гончаров

"А ДАЛІ БАГАТЬОХ ЧЕКАЮТЬ - ДЕПРЕСІЇ ТА СИЛЬНИЙ СТРЕС" - Александр Гончаров

І це ще щадний варіант. Може бути й гірше. Судіть самі. Західні країни, як і раніше, затримують виділення Україні грошей із прибутку від заморожених російських активів, а отже, обіцяні кошти у розмірі 50 млрд дол США цього року можуть не надійти. Україна на наступний 2025 рік також може не отримати додаткових кредитних ліній на 20-40 млрд дол США, що поставить нашу владу у ще складніше становище.

При цьому Україна остаточно перейшла у статус безнадійного боржника — станом на кінець червня український держборг становив 152,16 млрд дол США (зростання за рік майже на 20%), і обслуговування боргу дуже зросло. У розрахунку на одну особу українська заборгованість зросла в 1,5 раза, а в абсолютному вираженні – на третину. Ну, і найгірше те, що технічний дефолт України, оголошений американськими рейтинговими агентствами (Fitch — дефолт, Moody's поки що зберігає переддефолтний) став однією з основних причин, через які кредити для нас тепер тільки дорожчатимуть.

А що буде вже цієї осені і як наша влада зможе підготуватись до будь-якого розвитку подій? Наприклад, прем'єр-міністр Денис Шмигаль вже поквапився зняти з себе відповідальність, заявивши, мовляв, для підтримки Збройних сил в Україні має бути не менше 10 млн робочих місць, але в даний час офіційно представлено менше 8 млн робочих місць. І при цьому він скромно промовчав, чому досі у Києві не створена за принципами державно-приватного партнерства «Українська корпорація розвитку», яка мала б генерувати довгі інвестиційні гроші та підтримувала точки зростання в реальному секторі економіки з одночасним створенням десятків тисяч нових робочих місць.

А можливо, Кабмін нічого не робить для порятунку економіки та залучення інвестицій, бо «нагорі» всі переконані в тому, що всі українці вже звикли і змирилися: світло взимку відключатимуть по 8-12 годин, тарифи підняли і піднімуть ще, податки зростуть, а тепер ще й ціни в вересні злетять на пальне на 10-11 грн і за ними – ціни на продукти на 20%-30%.

Якщо немає відповідальності, то й ніхто «нагорі» не впахує у своїх чиновницьких кабінетах, і ніхто не сидить на антидепресантах. А в цей час чимало пересічних українців, на жаль, намагаються втекти від проблем із цієї реальності в паралельну, комусь здається, що алкоголь допоможе вийти зі стресового стану.

Що ж, цієї осені наші топ-чиновники нас ще дуже здивують. І неодноразово. Але якщо хочете бути готовими до викликів завтрашнього дня – робіть гроші самі, а не шукайте тих, хто їх вам подарує. Завжди говорив, знання – сила, знання – це сите майбутнє: ваше та ваших дітей. Щоправда, поки одні підприємці йдуть до фінансової мети роками, другі, а саме окремі корумповані топ-чиновники, домагаються її за дві хвилини.