"A що там в Аргентині?" - Петр Чернышов

"A що там в Аргентині?" - Петр Чернышов

Там поки дуже боляче і суворо

Диванний експерт продовжує слідкувати за тим, що відбувається в цій прекрасній країні.

Нагадаю коротко - там у листопаді 23-го переміг на виборах Хав'єр Мілей - дуже незвичайна людина. Країна вже багато десятиліть керується ліваками, які довели її до інфляції 140% на рік (тобто ціни росли в 2.3 раза за рік!), національна валюта ПЕСО перетворилася майже на сміття - втрачала за рік 40-50% своєї вартості до долара. А найголовніше - вони ввели такі регуляції, що експортувати та імпортувати до країни стало дуже важко.

Але при цьому пишуть, що в країні в руках населення приблизно 250 мільярдів доларів ГОТІВКОЮ! Ніби як найбільший рівень у світі!

Рівень ідіотизму показують і такі регуляції - щоб зібрати більше голосів на виборах попередній Уряд скасував податок на дохід майже на всіх громадян - щоб зробити їм приємно.

І щоб «захистити» орендарів квартир - прийняли закон про те, що здавати квартиру можна тільки в ПЕСО і потім не можна піднімати ціну протягом трьох років! В результаті ринок майже весь став «чорним», а багато власників квартир взагалі пішли з нього не бажаючи ризикувати. Адже коли ти здаєш «в чорну» - то потім орендар в принципі може перестати платити. А контракту немає - і що ти з ним зробиш?

Ну і щоб ви взагалі впали зі стільця - держава там контролювала ціни на продукти в супермаркетах.

Ось все це Мілей вже скасував - своїм декретом. Що наче не зовсім законно - тому Верховний суд країни зараз розглядає всі ці зміни за заявкою опозиції. І ніхто не знає чим це закінчиться.

А реально Мілей переміг на двох обіцянках по суті - замінити локальну валюту на долар. І лібералізувати економіку так, щоб звільнити «тваринні інстинкти» підприємців.

Перше він поки що не робить. Як я розумію - у країни просто немає запасу доларів, щоб одразу поміняти всі ПЕСО. А в борг ніхто поки не хоче давати - Аргентина не платить по старим боргам. Як завжди.

А ось з другою обіцянкою він взявся дуже серйозно і вніс два місяці тому в Парламент закон з 640 пунктами - які могутньо лібералізують економіку. Але оскільки у його нової партії приблизно 10% голосів у Парламенті - то ось уже три місяці прийняти закон він не може.

Але він скоротив 9 міністерств з 18-ти - ось просто закрив двері на замок і вигнав 30 тис госслужбовців. Перестав переводити субсидії провінціям - тому що там їх витрачали на зарплату чиновників. Пишуть що в Аргентині близько 200 тис чиновників, які ходять на роботу тільки в останній день місяця - щоб отримати свою зарплату. Це як правило друзі, родичі та однопартійці губернаторів та мерів.

І о диво - вперше за 12 років у країни ПРОФІЦИТНИЙ бюджет! Ніхто не очікував цього так швидко!

А ще він почав приватизувати 41 держкомпанію - кожна з яких неефективна і тільки смокче гроші з держбюджету.

Коротше як ви розумієте - нажив собі БАГАТО ворогів.

Загалом все до цього йшло. І тепер почалося лобове зіткнення.

Парламент сказав йому - «Забери свої закони - нас влаштовує статус-кво!»

А Мілей - міцний горішок (начебно Брюс Вілліс такій!) - виступив у відповідь і сказав: або цей закон прийме Парламент, або він прийме його своїм декретом, або він знайде третій спосіб. Сказав (дуже суворо!) - «Хочете конфлікту - отримаєте конфлікт!» І сказав, що якщо депутати «підуть у відмову» - то вони побачать «зовсім іншу тварину - в яку він перетвориться»

Поки у нього абсолютна підтримка народу - включаючи молодь - яка в більшості інших країн зазвичай ліва.

Інфляція вже 240% на рік, песо впало ще на 30% за три місяці. Я можу зрозуміти тих, хто цим незадоволений! Через те, що він різко зменшив субсидії на електрічество та бензин - вже більше 60% людей живуть нижче рівня бідності. Але підтримують його «шокову терапію»! Всі спроби лівих профспілок підняти «робочий клас» на боротьбу - поки закінчилися провалом. Виходять на демонстрації переважно чиновники - а їх мало хто любить.

Неймовірно цікавий експеримент іде в Аргентині!

PS Хто прочитав і почав думати про подібні необхідні зміни в Україні - той молодець. Тому що держчиновники і регуляції, які ставлять окремі компанії в «особливе» положення - зло в будь-якій країні.

PSS І у нас теж є свій Мілей - хоча він не має п'яти великих собак, велику бензопилу і не говорить (як Мілей) що він спеціаліст з «тантричного сексу»;;;) Звуть його Володимир Поперешнюк, він співзасновник Нової Пошти і за переконаннями сильно схожий на Президента Аргентини!

PSSS А як ви думаєте - в яку тварину може перетворитися Президент Мілей? Мене дуже цікавить!

PSSSS

Ну а щоб вас зовсім засмутити - Мілей дуже серйозно підтримує Україну (і Ізраїль) - але при цьому захоплюється Трампом і називає його своїм другом.