"А шо там по Трампу?" - Олександр Карпюк

"А шо там по Трампу?" - Олександр Карпюк

Передивився я кароч його інтерв'ю, плюс-мінус зібрав раму його формату. Ну типу він кидає кістку Росії ослаблюючи Україну, щоб посадити нас за стол перемовин і ми були готові на все, бо іншого вибору в нас не буде, і виходить з ситуації миротворцем. Правда на умовах Путіна, але його виборцю посрати.

І ось є момент, на який я звернув увагу.

Колись я вже писав пости, де вказував на неефективність НАТО як структури, яка по суті вважає що за них Америка, і вона сильна, а іншим можна сидіти та курити бамбук. З момента нападу Росії на Україну в 2014 році, НАТО довгий час робило велике ніхуа.

Столпенберг вмовляв країни НАТО в Європі почати виділяти узгоджені 2% на оборону, але абсолютна більшість країн вирішила що нахер їм це не потрібно, і частина країн почала виділяти ці 2% тільки десь з 2018 року. І то річ про країни, які були поруч з Україною, ну там Польша, Румунія, країни Балтії...

Але ж не можна критикувати НАТО? Давайте будемо розповідати про нашу владу яка 10 років не готувалася.

Результат виявився трохи іншим. Саме Україна мала найбільш підготовлену армію на момент вторгнення, а в країнах НАТО як виявилось на склади навіть не заглядали. І коли виявилась потреба в національній обороні, то ні необхідної кількості снарядів, ні техніки, ні іншого в необхідний кількості - не знайшлось. У Північній Кореї знайшлось, а у країн НАТО- ніт. А в тому числі лідерами по поставкам озброєння виявилися Швеція та Фінляндія, які на той час взагалі в НАТО не були. І виходить для того щоб мати розвинений ВПК та вкладатись в оборонку, не обовʼязково бути в НАТО.

Українці які не хотіли розбиратися в реальності, а ті хто більше розуміють "Офіс простих рішень", вважали що просто треба бути в НАТО, і Пітун не нападе. І так було до моменту поки на якомусь заході генсек НАТО прямо не заявив, що перепоною вступу в НАТО України є...вплив Росії. Ну тобто ми для НАТО занадто токсичний актив. Якщо Росія дозволить нам піти в НАТО, то тут якби да, а якщо ні- то не бачити Україні членства в НАТО. Тому НАТО нам якби і не світило ще з 2004 року і не світить і сьогодні. Бо одна з вимог РФ- це внеблоковий статус України, і доречі на цей статус союзники готові піти на перемовинах.

Тобто Словакія - норм країна для НАТО. Угорщина теж. А Україна не вийшла хлібалом. Ну знищили ми за три тисячі російськіх танків, цього замало щоб бути в НАТО.

І ось така реальність.

Тому Трамп зараз бʼє в цю болючу точку, він прямо каже своїм виборцям що НАТО неефективна структура, що за довгий час країни навіть не виділяли затверджений бюджет (а США доречі платила повністю), і що ці країни забили болт на оборону, в надії що прийде США і всіх захистить.

І проблема в тому, що він сука правий. Країни НАТО своїм похуїзмом самі вклали козир в руки людини, яка хоче вивести США з НАТО. І на ці доводи немає ні в кого аргументів. Так, зараз Європа починає розвивати знов свою оборонку, але стільки втрачено часу, і якщо б вони виконували домовленості, виділяли 2% весь цей час, то і склади б були забиті технікою та боєприпасами, і залежність від США була б меньшою, і нам би було простіше.

Але вийшло як вийшло.

Зараз в світі переломний момент. Європа нарешті зрозуміла що вона беззахисна перед російсько-китайською загрозою і почала рухатися. І це правильно.

Тобто в принципі, якщо Європа зараз таки зможе нарастити оборонку, нарешті займеться своїми арміями та не буде надіятись на США- то це дійсно буде плюс для НАТО. І Трамп тут став каталізатором дій, стресовим тестом системи.

Проблема в тому, що Європа може банально не встигнути наростити свої бойові спроможності, бо втрачено забагато часу. А Трамп зараз на коні, і ті диктатори які впливають на Трампа, той же Пітун, якраз краще підготовлені для сьогодення, і союз РФ, Кітая, Ірана та Північній Кореї теж працює, і треба визнати- доволі ефективно.

Які висновки? Та як зазвичай.

Все залежить тільки від нас. Від того, чи будемо ми розвиватися в сфері ВПК. Чи виберуть українці "злочинні ТЦК" замість "складного рішення сʼєбнути за кордон". Та нашій єдності. Треба дорослішати, готуватися бути другим Ізраїлем, та бити Росію де вона зможе. Треба співпрацювати з НАТО, але не як "молодший брат якому кинули кістку", а як найбоєздатніша армія Європи, яка є одним з гарантом статусу-кво на континенті. Треба формувати союзи на рівноправних угодах.

Ну і окремо. Так, Трамп русофіл. Але треба бути готовим відстоювати свою правду з президентом США русофілом, НАТО яка сциться РФ, та європейськіми країнами які ссуться відати нам арештовані російські гроші в найскрутніший для нас час, тому ще "це може мати для них економічні наслідки". Така реальність.

Але ми тут, і ми боремося. В нас не таке скрутне становище, як ще рік-два тому, ми сильніші, але з загальної моралью в суспільстві зараз дуже складно. Треба новий емоційний поштовх, який дасть мотивацію. А це непросто в ситуації, коли ми в обороні, на Авдіївці дупа, а главкома знімають. Але як є. Тому досить вірити в НАТО, що хтось буде воювати за нас, чи хтось чарівною паличкою розрулить наші проблеми.

Ми їх розрулемо. Маю надію що у наріда з часом в голові вляжеться реальність, і ми знов отримаємо ту єдність, яка нам допоможе у боротьбі. Найтемніша ніч перед світанком, і колись він настане.

P.S. В коментах викладу інтерв'ю генсека НАТО за 2016 рік, має надію що його передивляться тверезо з відсилкою на реальність сьогодення. А то коли я його викладав раніше, то чомусь частина коментаторів не знайшла в собі мозку написати щось конструктивне, а тільки ригала що я "продався зеленій владі та топлю проти НАТО".