"А ви знаєте, що Польща зараз має 5 по розміру воєнний бюджет серед країн НАТО?" - Павло Вернівский

"А ви знаєте, що Польща зараз має 5 по розміру воєнний бюджет серед країн НАТО?" - Павло Вернівский

35 млрд дол!!!

Для розуміння масштабів. Загальні витрати на безпеку і оборону України в 2024 були закладені в розмірі 41 млрд дол. І якщо в Україні ці гроші переважно йдуть на утримання особового складу (зарплати та забезпечення) і лише 6 млрд залишається на закупівлю зброї. То Польща може собі дозволити витрачати ці гроші переважно на зброю.

І якщо Україна збільшила свій оборонний бюджет виключно за рахунок фінансової допомоги союзників, яка орієнтовно складає 35-40 млрд дол. То Польща зараз має такий бюджет за рахунок розміру своєї економіки. В них власні доходи бюджету, без фондів ЄС, складають 170 млрд дол.

Тобто, Польща сильно не напружуючись вирішила направити на модернізацію та закупівлі зброї сумму в 35 млрд. Для порівняння загальний оборонний бюджет України в більш спокійні часи ледь дотягував до 3 млрд дол. І це було багато для нас, тому що економіка маленька. А поляки без проблем можуть дозволити в 10 разів більший бюджет. Цифри які нам не снились.

І звичайно ж, що маючи такі фінансові можливості, поляки можуть дозволити собі здійснювати масштабне переозброєння Польщі. Вирішив зібрати новини, які виходили в останні роки і ось що вони планують купити:

100 гелікоптерів Apache на сумму майже 10 млрд дол

+ 2 тисячі ракет Hellfire 500 AGM-179A (JAGM), 7,6 тисячі блоків APKWS (система лазерного наведення для некерованих ракет)

500 установок Himars, виробництво яких поляки хотять локалізувати в своїй країні, на орієнтовну суму більше 10 млрд дол.

+ близько 10 тис ракет, з яких 45 ATACMS, 3 тис GMLRS-ER (радіус дії 150-200 км) і приблизно 6 тис GMLRS (80 км)

180 корейських танків та 212 САУ

Додатково поляки домовились про локалізацію ще 800 K2PL корейських танків (PL - абревіатура польська версія) та 600 САУ

І головний урок, який нажаль Україна так і не винесла з цієї війни, що економіка це головний ключ до обороноздатності.