"А ВИБІР МАЄМО?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"А ВИБІР МАЄМО?" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Ви знаєте, по мірі розвитку передвиборчої кампанії, я часто став відчувати дику втому. Справді неймовірно втомлюють люди, які свято вірують в прихід чарівника, який «порядок наведе», «тарифи знизить», «війну завершить», тощо. Часто підмиває все це на фіг покинути і сказати щось на кшталт: «Та обирайте кого хочете! Мені що, більше всіх треба? На відміну від окремих журналістів-на-пів-шишечки і їхніх симпатиків, я вмію щось ще, крім писати тексти. Я пережив комуняк, кучмістів, янучар – переживу і ваших обранців. Бо це не мене, а своїх виборців політики-популісти, яких тягнуть у владу замість Пороха, кинуть, обдурять, розведуть як лохів і зроблять набагато біднішими ніж вони є зараз. Це не я ревітиму від розчарування – це прибічники політиків-популістів гризтимуть лікті з пересердя. Це їм, а не мені помстяться їхні обранці… То якого? Хай собі таранять стінки лобом, якщо розуму нема – а я збережу свої сили, ресурси і нервову систему допоки вони збагнуть…»

Навідують вас такі думки? Буває?

Але – не кидаю. Чому? Та тому що дуже шкода маркувати аж цілих 10 років життя. З тезою «якщо реформи ітимуть як ідуть, за 15-20 років житимемо як нинішня Польща, а якщо оберемо популіста – додайте 10 років», я згоден цілковито. Див – не буває. Романтики-ідеалісти призводять частіше за все до гільотини якобінців і катівень більшовиків – свідчить вся світова історія. Успіху досягають важкою працею власною, а не розкуркуленням багатія – очевидно всім крім сліпих.

Але є й ще дещо. Я точно знаю, в разі приходу до влади популістів, яких виставлять альтернативою Пороху, прибічників тих популістів обдурять, розведуть і зроблять ще біднішими – але їх геть чисто взагалі нічному не навчать.

Вони – ні чорта не збагнуть. Вони знайдуть 1000 причин тому що сталося, і там не буде одної єдиної: «винний я сам».

Я вже неодноразово це бачив. Одні з них включать режим «божа роса» і почнуть об'являти благом будь-яку дію того популіста, аж до самих ідіотських. Другі заволають, що «обрали не того», мовляв, якби обрали не цього популіста, а от того – все б вийшло. Треті заявлять що нема в житті щастя і кинуться вести до влади радикалів-націоналістів аби ті «порядок навели» - читай, повернули країну в блаженні часи дядечка Сталіна але під червоно-чорними прапорами... Після чого Захід поглинання нас Москвою з'їсть і не подавиться – «дикі вони», мовляв, лише Москва їм раду дасть.. Четверті…

Та до чорта виправдань вони собі знайдуть. Крім одного: «винний я сам». Бо це ж треба аби корона впала! Це ж треба визнати винним їхню панську милість – Себе! Це ж те саме, що зруйнувати весь свій попередній світогляд іждивенця і опинитися самому на згарищі, зі своїми бідами сам на сам. Це ж…

Я знаю – у мене це вже було. Я вже це визнавав сам собі, свого часу.

Я знаю що цієї причини у них не буде, бо в тому що їхній добробут не відповідає їхнім бажання вони винним бачать олігархів, депутатів, президента, баригу-підприємця, сусіда… Кого завгодно, крім самих себе.

А відтак, вони не бачать себе громадянами, які мусять збудувати собі країну своїх мрій. Вони бачать себе іждивенцями, яким всі винні. До чого може довести країну диктатура таких от іждивенців – подивіться на Венесуелу. Я – не хочу такого.

Тому навіть втомлений і затурканий, я так само сідаю писати черговий текст. Може хтось прочитає, а прочитавши – замислитися? Проаналізує, скине полуду з очей - і зробить висновок?!

Я чудово розумію людей які роблять те саме. Пишуть, коментять, перепощують …

Вибору нема. Або – або.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко